Hopp til innhold

Roosevelt Lake

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Roosevelt Lake
LandUSA
Kart
Roosevelt Lake
33°40′18″N 111°09′00″V

Roosevelt Lake (også kjent som Theodore Roosevelt Lake eller Lake Roosevelt) er en innsjø i Gila County i delstaten Arizona i USA. Innsjøen er lokalisert ca. 130 km nordøst for Phoenix i Salt River-dalen, og er den største innsjøen (eller vannreservoaret) som i all sin størrelse finnes i Arizona (Lake Mead og Lake Powell er større innsjøer, men de er delvis lokalisert i nabodelstatene Nevada og Utah).

Innsjøen ble dannet under konstruksjonen av demningen på Salt River i 1911 og er det eldste av de seks vannreservoarene i Arizona som ble konstruert gjennom Salt River Project (SRP). Innsjøen kommer også først når det gjelder vannlagringskapasitet blant de seks vannreservoarene. Den kan lagre opp imot 203 900 km³ vann. Roosevelt Lake ble navngitt etter den 26. amerikanske presidenten Theodore Roosevelt, som også ga den tilhørende dammen (Rooseveltdammen) navnet i mars 1911.

Roosevelt Lake er en populær turistattraksjon inne i Tonto National Forest (TNF), og fasilitetene rundt innsjøen er styrt av ledelsen TNF-ledelsen.

Roosevelt Lake ligger i sentrale deler av Arizona. Nesten hele innsjøen ligger innenfor Gila County, men en liten del ligger i Maricopa County. Den er lokalisert 6 km overfor Apache Lake (et SRP-reservoar på Salt River). Omkring 16 km av den opprinnelige elven inngår i innsjøen, og i den motsatte retning har man en av dens største sideelver, Tonto Creek. 13,5 km av denne elven inngår i innsjøen. Innsjøen dekker mye av de sydlige delene av Tonto Basin, et lavtliggende område mellom Sierra Ancha-fjellene, Mazatzalfjellene (ikludert Four Peaks) og Superstitionfjellene. State Route 188 går langs store deler av kysten av innsjøen. Tonto National Monument er lokalisert 6 km fra Rooseveltdammen, deler av monumentet gir god utsikt over vannreservoaret.

Reakreasjon og fauna

[rediger | rediger kilde]
Broen over Roosevelt Lake

Fisking er en vanlig rekreasjonell aktivitet på innsjøen. Innsjøen er hjem til en del fiskeslag, som blant annet Pomoxis, karpe, solabborer, Pylodictis olivaris, Ictalurus punctatus, Micropterus dolomieui og lakseabbor Micropterus salmoides. Det er satt opp fiskekvoter for de to sistnevnte artene.

Inntil nå har innsjøen og området rundt også vært hjemsted for en stor populasjon av den utrydningstruede fuglen Empidonax traillii.

Det er også bygd en bro over Roosevelt Lake, der State Route 188 krysser innsjøen nordøst for Rooseveltdammen.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]