Hopp til innhold

Romlig-temporal database

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

En romlig-temporal database[1][2] er en database som håndterer informasjon om både tid og rom. Vanlige eksempler inkluderer:

  • Sporing av bevegelige objekter som vanligvis bare kan oppta en enkelt posisjon på et gitt tidspunkt (f.eks. bildeling)
  • En database over trådløse kommunikasjonsnettverk som kan eksistere bare for en kort tidsperiode innenfor et geografisk område
  • En indeks over arter i en gitt geografisk område der det over tid kan introduseres flere arter eller eksisterende arter vandrer eller dør ut (f.eks. norsk rødliste)
  • Historisk sporing av platetektonisk aktivitet

Romlig-temporale databaser er en utvidelse av romlige databaser og temporale databaser. En romlig-temporal database legemliggjør både romlige, temporale og romlig-temporale databasekonsepter, og fanger romlige og temporale aspekter av data, samt håndterer:

Implementering[rediger | rediger kilde]

Selv om det finnes mange relasjonsdatabaser med romlige utvidelser så er romlig-temporale databaser ikke basert på relasjonsmodellen av praktiske årsaker. Hovedproblemet er at dataene er flerdimensjonale og fanger opp komplekse strukturer og atferder.

Per 2008 fantes det ingen relasjonsdatabaser i handelen med romlig-temporale utvidelser. Det fantes noen produkter med åpen kildekode som TerraLib som bruker mellomvare for lagring av dataene i en relasjonsdatabase. I motsetning til i det rene romlige domenet er det imidlertid ingen offisielle eller de facto-standarder for romlig-temporale datamodeller og spørring av dem. Generelt er teorien på dette området også mindre godt utviklet.[4] En annen tilnærming er begrensningsbaserte databasesystemer som MLPQ (Management of Linear Programming Queries).[5][6]

GeoMesa er en åpen kildekode distribuert romlig-temporal indeks bygget på toppen av databaser bygget etter Google Bigtable stil ved hjelp av en implementering av z-ordens kurve for å lage en flerdimensjonal indeks som kombinerer rom og tid.

SpaceTime er en kommersiell romlig-temporal database bygget oppå en proprietær flerdimensjonal indeksen som ligner på kd-tre-familien, men opprettet ved hjelp av nedenfra-tilnærmingen og tilpasset en bestemt romlig-temporal fordeling av data.[7] I en studie utført av Ericsson oppnådde SpaceTime betydelig bedre resultater enn GeoMesa.[8]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Mæhlum, Lars (25. januar 2023). «romlig-temporal database». Store norske leksikon (norsk). Besøkt 27. mars 2023. 
  2. ^ Nystuen, Ingvild (27. april 2012). «Systemarkitektur for romlig-temporal database med informasjon om jordbruksarealer og dyrkingsjord i Norge». 135. Besøkt 27. mars 2023. 
  3. ^ Ralf Hartmut Güting; Markus Schneider. Moving Objects Databases. Academic Press. ISBN 978-0-12-088799-6. 
  4. ^ Brent Hall; Michael G. Leahy. Open Source Approaches in Spatial Data Handling. Springer. ISBN 978-3-540-74830-4. 
  5. ^ Peter Revesz. Introduction to Databases: From Biological to Spatio-Temporal. Springer. s. 262. ISBN 978-1-84996-094-6. 
  6. ^ «Instructions for MLPQ system». 
  7. ^ «Mireo SpaceTime – an absurdly fast moving objects database». 
  8. ^ «Comparing SpaceTime and GeoMesa» (PDF).