Roman Totenberg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Roman Totenberg

Roman Totenberg (født 1. januar 1911 i Łódź, død 8. mai 2012[1] ) var en verdensberømt polsk fiolinist, en av det 20. århundres fremste og mest begavede på sitt instrument.

Han studerte ved musikkhøyskolen i Warszawa hos Mieczysław Michałowicz og debuterte i en alder av 11 år som solist med filharmoniorkesteret i Warszawa i 1923. Han kontinuerte studiene sine hos Carl Flesch i Berlin, hvor han ble utropt vinner av Den Internasjonale Felix Mendelssohn-Fiolinistkonkurranse i 1932, før han ble elev hos George Enescu og Pierre Monteux i Paris.

Totenberg har blant annet reist på turné i Sør-Amerika med Artur Rubinstein og Karol Szymanowski. Han har urfremført flere verk, og har over 30 fiolinkonserter i sitt repertoar. Han har spilt med verdens fremste dirigenter og orkestrer i USA og i Europa. Ved siden av konsertering har Totenberg også utmerket seg som pedagog. Han har blant annet vært professor ved universitetet i Boston, og ledet der strykermusikkavdelingen fra 1961 til 1978. Fra 1978 til 1985 var han direktør ved Longy School of Music (Camridge i Massachusetts). I 1988 ble han tildelt den høyeste fortjenestemedalje av den polske presidenten for hans livslange bidrag til den polske kulturen. Til tross for sitt store engasjement i USA, understrekte han ofte sine bånd til Polen. Totenberg talte flytende på 7 språk.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Weber, Bruce (8. mai 2012). «Roman Totenberg, Violinist and Teacher, Dies at 101». The New York Times. Besøkt 9. mai 2012.