Roman Totenberg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Roman Totenberg
Totenberg Roman przy Atmie.jpg
Født1. januar 1911[1][2]Rediger på Wikidata
ŁódźRediger på Wikidata
Død8. mai 2012[1][2][3]Rediger på Wikidata (101 år)
NewtonRediger på Wikidata
Barn Nina Totenberg, Amy TotenbergRediger på Wikidata
Utdannet ved V Liceum Ogólnokształcące im. Ks. Józefa Poniatowskiego w WarszawieRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Musiker, musikkpedagog, universitetslærer, fiolinistRediger på Wikidata
Nasjonalitet USA, PolenRediger på Wikidata
Utmerkelser Kommandørkors av Republikken Polens fortjenstordenRediger på Wikidata

Roman Totenberg (født 1. januar 1911 i Łódź, død 8. mai 2012[4] i Newton i Massachusetts i USA ) var en verdensberømt polsk fiolinist, en av det 20. århundres fremste og mest begavede på sitt instrument.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Roman Totenberg var av jødisk bakgrunn. Da han var fem år flyttet hans foreldre Slanislava (Vinaver) og Adam Totenberg til Moskva, den faren hadde funnet arbeid som bygningsingeniør. Roman fikk sin første fiolinundervisning fra en nabo der, so mtilfeligvis var konsertmester for Bolsjoiteateret. Han opptrådte, med brød og smør som betaling. Familien returnerte så til Polen.

Fiolinist[rediger | rediger kilde]

Roman Totenberg studerte så ved musikkhøyskolen i Warszawa hos Mieczysław Michałowicz og debuterte i en alder av 11 år som solist med filharmoniorkesteret i Warszawa i 1923. Han fortsatte studiene sine hos Carl Flesch i Berlin, hvor han ble utropt vinner av Den Internasjonale Felix Mendelssohn-Fiolinistkonkurranse i 1932, før han ble elev hos George Enescu og Pierre Monteux i Paris.

I 1935 gjorde han sin britiske debut i London aogg sin amerikanske i Washington, D.C. Som 25-åring spilte han for president Franklin Delano Roosevelt. I en alder av 27 år emigrerte han formelt til USA under et visumprogram for fremragende kunstnere.

Totenberg har blant annet reist på turné i Sør-Amerika med Artur Rubinstein og Karol Szymanowski. Han har urfremført flere verk, og har over 30 fiolinkonserter i sitt repertoar. Han har spilt med verdens fremste dirigenter og orkestrer i USA og i Europa. Ved siden av konsertering har Totenberg også utmerket seg som pedagog. Han har blant annet vært professor ved universitetet i Boston, og ledet der strykermusikkavdelingen fra 1961 til 1978. Fra 1978 til 1985 var han direktør ved Longy School of Music (Cambridge i Massachusetts).

I 1988 ble han tildelt den høyeste fortjenestemedalje av den polske presidenten for hans livslange bidrag til den polske kulturen. Til tross for sitt store engasjement i USA, understrekte han ofte sine bånd til Polen. Totenberg talte flytende syv språk.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b nevnt i: Discogs, besøksdato: 9. oktober 2017, oppført som: Roman Totenberg, Discogs artist-ID: 2994320
  2. ^ a b nevnt i: Social Networks and Archival Context, besøksdato: 9. oktober 2017, oppført som: Roman Totenberg, SNAC Ark-ID: w6xh1szt
  3. ^ referanse-URL: www.nytimes.com
  4. ^ Weber, Bruce (8. mai 2012). «Roman Totenberg, Violinist and Teacher, Dies at 101». The New York Times. Besøkt 9. mai 2012. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]