Rolf Q. Røren

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Rolf Q. Røren
Rolf Quernheim Roren.JPG
Født22. juli 1914Rediger på Wikidata
BorreRediger på Wikidata
Død1. mars 1943Rediger på Wikidata (28 år)
Utdannet ved SjøkrigsskolenRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
UtmerkelserKrigskorset

Rolf Quernheim Røren (født 22. juli 1914, død 1. mars 1943) var en norsk marineoffiser og ubåtkaptein som deltok i andre verdenskrig.

Røren ble født i Borre i det som i dag er en del av Horten kommune som sønn av kapteinløytnant Hans-Christian Røren og Oline Fredrikke Semb. Han var blant anna nevø av Eivald Quernheim Røren og Henry Quernheim Røren, også marineoffiserer fra Horten.[1][2]

Røren hadde Sjøkrigsskolen med spesialutdannelse som ubåtoffiser. Han drog fra Norge med ubåten «B-1». Sommeren 1942 blei han sjef for ubåten «Uredd». Denne vendte ikke tilbake fra sitt 8. tokt, og det er antatt at den forliste 1. mars 1943. Den skulle til Bodø og slippe av seks Kompani Linge medlemmer i forbindelse med Operasjon Seagull, og så til Senja for å plukke opp to franskmenn og to norske agenter.

I 1985 ble ubåten funnet sørvest for Fugløyvær på 105 meters dyp, ved hjelp av en miniubåt. Man kunne se at den hadde blitt sprengt av en mine ved maskinrommet. 13. mars 1986 ble vraket erklært som krigsgrav, og en minnebauta ble satt opp på Haakonsvern.

I 1942 ble han utnevnt til medlem (MBE) av Order of the British Empire,[3] og i november 1942 ble han tildelt Krigskorset for å ha leda ubåten «Uredd» under en offensiv patrulje på norskekysten den 18. oktober 1942 da et tysk handelsfartøy ble senka.[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]