Rolf Kluge (tegner)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Rolf Kluge
Født20. nov. 1892[1]Rediger på Wikidata
Død17. mai 1930[1]Rediger på Wikidata (37 år)
BeskjeftigelseIllustratør Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge

Rolf Kluge (født 20. november 1892 i Kristiania, død 17. mai 1930) var en norsk tegner og tegneserietegner. Sammen med Jan Lunde og løytnant Altree, en britisk krigsfange, startet han han vittighetsbladet Strips på slutten av første verdenskrig. Kluge og Altree trakk seg snart ut.

Kluge var, sammen med Bjarne Restan, Sverrer Knudsen og Jan Lunde, de dominerende tegneserieskapere i Norge på 1920-tallet.[trenger referanse]

Kluge skapte, tegnet og forfattet tegneserien Per og Else, som utkom i Bladkompaniets publikasjoner rundt 1922. Den var beregnet på mindre barn, og fortalte om en liten gutt og en pike som kom ut for fantastiske og spennende opplevelser både hjemme i Norge og i Afrika.

Jan Lunde gav i 1926 Kluge ansvaret for tegneserien Bekk og tvillingene (utgitt av Bladkompaniet). Han tegnet denne serien til 1929. Den var egentlig tenkt som en parodi på de to tegneseriene i Hjemmet: Fiinbeck og Fia og Knoll og Tott. Bekk skulle være Fiinbeck; tvillingene skulle være Knoll og Tott. Kristoffer Aamot var forfatter. Serien ble ganske populær.

Rolf Kluge sto også bak serien Skibsreder Jobbenheim og Sølvmine (1927, i Det Blå Magasin).

Kluge har hatt mange vitsetegninger og illustrerte bidrag i vittighetsbladene Vikingen, Tyrihans, Strips og Det blå Magasin, samt en god del illustrasjoner til utgivelser av Bladkompaniet. Han var også avistegner i Socialdemokraten. Kluge blir beskrevet som en relativt habil tegner.[trenger referanse]

Finn Arnesen har omtalt Rolf Kluge i 75-årsjubileumsboken til Bladkompaniet.

Rolf Kluge var meget musikalsk og komponerte og skrev tekster.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Lokalhistoriewiki, besøkt 11. oktober 2018[Hentet fra Wikidata]