Rolf Kirkeby

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Rolf Kirkeby var det norske navnet på en tegneserie om en privat etterforsker Rip Kirby tegnet av Alex Raymond. De første stripene kom ut i 1946 og serien ble produsert helt frem til 1999. I Norge kom den blant annet ut i Dagbladet.

Etter andre verdenskrig sluttet Raymond med de tidligere vellykkede tegneseriene Flash Gordon, Jungle Jim, Hemmelig Agent X-9. I stedet begynte arbeidet med en ny serie der den tidligere marinesoldaten Rip Kirby kommer tilbake fra andre verdenskrig og starter som privatdetektiv, noen ganger ledsaget av sin kjæreste og modell Judith Lynne «Honny» Dorian. Hennes fornavn og kallenavn var lånt fra Raymonds tre døtre.

Rip Kirby var basert på ide av King Features-redaktør Ward Greene om at Raymond skulle prøve seg på en detektivserie. Den ble gitt betydelig markedsføring av syndikatet,[bør utdypes] til og med malte utgaver av helten, noe som var en sjeldenhet i tegneseriekampanjer.[1] Serien fikk stor suksess, og Raymond ble tildelt Ruben Award i 1949.[2]

I perioden da Raymond tegnet stripene, ble historiene skrevet av Ward Greene. Senere, etter Greenes død, overtok Fred Dickenson som forfatter. Noen serier ble også skrevet av Raymond.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Rip Kirby». Don Markstein's Toonopedia. Arkivert fra originalen 19. januar 2017. Besøkt 19. januar 2017. 
  2. ^ «Alex Raymond». Lambiek Comiclopedia.