Robinsonekspedisjonen sesong 1

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Robinsonekspedisjonen sesong 1 var første sesong av Robinsonekspedisjonen og hadde TV-premiere den 19. september 1999. Finalen ble sendt den 5. desember samme år. Vinner ble Christer Falck.

Deltakere[rediger | rediger kilde]

Det var 16 deltakere som ble plukket ut blant 5100 søkere.[1] Ekspedisjonen forgikk på øya Cadlao utenfor Filippinene. Finalistene tilbrakte 42 døgn på øya. Om natten ble deltagerne overlatt til seg selv.[1]

Robinson-deltakerne hadde psykolog-vakt døgnet rundt etter oppholdet. Sammen med Mona Ståle, personalkonsulent og teambygger, hadde psykolog John Sandstrøm beredskap hele høsten.[2]

Produksjon[rediger | rediger kilde]

Opptakene startet 8. juni og ble fullført i midten av juli.[3] Det ble holdt Robinsonkamp og øyråd i alle episodene unntatt sammenslåingsepisoden. Kappestriden ble introdusert i program tre. Produksjonskostnadene var på ca. 20 millioner kroner. Totalt hadde TV3 og produksjonsselskapet Strix om lag 200 personer i sving under innspillingen. Blant dem en lege og to sykepleiere. I alt fire reportasjeteam - bestående av reporter, fotograf og lydtekniker - fulgte deltagerne så lenge det var lys nok til opptak. Det ble gjort 500 timer med opptak som ble klippet ned til 13 episoder.[4][5]

Dennis Storhøi ble først lansert som programleder, men etter noen uker falt valget på Nils Ole Oftebro.[6]

Seertall[rediger | rediger kilde]

Seriens første sesong ble ikke den seersuksessen som kanalen hadde håpet. TV3s ledelse uttalte at måtte ha et snitt på 500 000 seere for å balansere kostnadene. Premieren ble sett av 334 000,[5] mens sesongen som helhet hadde et snitt på i underkant av 300 000 seere.[7] Finaleepisoden ble sett av 369 000 seere.[8]

Deltakere[rediger | rediger kilde]

Navnet på deltakerne Født Bosted Yrke Lag Resultat Personlig ting
Christer Falck 1969 Oslo Musikkprodusent/eier av platebutikk Sør Vinner (42 dager) Tannbørste
Hanne Cecilie Akre 1965 Oslo Nord Kom til storfinalen (42 dager) Englekort
Ann-Iren Haugen Utne 1965 Skien Idrettsleder Sør 3.-plass, finale (41 dager) Teppe
Erik Espeseth 1967 Ålesund Leder for PR- og informasjonsavdelinga i VG Nord 4.-plass, finale (40 dager) Krydder
Bjørn E. Poppe Thorsen 1972 Hundvåg Brønntekniker Sør 5.-plass, semifinale (39 dager) Familiebilde
John Olav Vinge 1963 Agdenes Lege Nord 6.-plass, semifinale (38 dager) Sanghefte med speidersanger
Elisa Røtterud 1979 Oslo Student Sør 7.-plass (36 dager) Håvamål
Ole André Sivertsen 1971 Åfjord Sivilingeniør Nord 8.-plass (33 dager) Ole Brumm-boka
Tore Hongset 1965 Bodø Luftforsvaret Sør 9.-plass (29 dager) Dagbok
Kathrin Bjørnstad 1968 Oslo (egentlig fra Trøndelag) Sivilarkitekt Nord 10.-plass Vademecum
Mette C. Iversen 1970 Oslo (egentlig fra Mosjøen) Bartender/sanger Sør 11.-plass Luftmadrass
Ingunn Brønstad 1968 Oslo Driver malerforretning Nord 12.-plass Ti meter tau
Mette K. Flem Ulvestad 1964 Vikebukt i Møre og Romsdal Sivilagronom Nord 13.-plass Trivial Pursuit
Kari Devik 1950 Bergen Sekretær og bingovertinne Sør 14.-plass Dykkemaske
Tore Jørgensen 1946 Nesbru i Asker Lærer og kunstner Nord 15.-plass Håv
Gunnar Myhr 1957 Bærum (egentlig fra Bergen) Sivilingeniør og dr.grad i økonomi Sør 16.-plass Fiskegarn

Episoder[rediger | rediger kilde]

Episode 1

16 deltakere reiste til El Nido i Filippinene, en voldsom tyfon gjorde at deltakerne måtte vente noen dager på et hotell. Når været roet seg, ble de delt inn i to lag: Lag Nord og Lag Sør. Det var 8 deltakere på hvert lag. Lagene ble satt i land på øya Cadlao på hver sin strand. De første timene forsøkte lagene å bygge hytte, tenne bål og skaffe mat. Første natt var preget av regn og kulde. Men lagene fikk til det meste. Tredje dag var det tid for den første Robinsonkampen som var en hinderbane med stativer som krevde balanse, klatring og graving. Det var lag Nord som vant Robinsonkampen og lag Sør måtte dermed møte Nils Ole i det første Øyrådet. Litt etter Robinsonkampen ble det dramatikk i nordleiren når Tore Jørgensen fikk et palmeblad i øyet. Han måtte dra fra øya for å få legehjelp. Etter to timer var han tilbake med bandasje over øyet som var i ferd med å leges. De feiret også John Olav Vinge sin 36-årsdag, stemningen i leiren var harmonisk. I sørleiren følte folk seg stort sett trygge før øyrådet, men Christer Falck hadde plukket ut sitt første offer: Gunnar Myhr, som også jentene ikke mente passet inn i gruppa. Christer hadde bestemt på forhånd at Gunnar skulle vekk først. Gunnar ble dermed den første som ble utstemt i øyrådet. Han fikk hele 6 av 8 stemmer. De andre to gikk til Kari Devik.[9] Før øyrådet satte Christer ut et falskt rykte om at Gunnar hadde forført en 14-åring på hotellet like før de dro til øya.[10]

Episode 2

Det var femte dag på øya når episode to startet. På lag Sør var stemningen mer avslappet etter at Gunnar måtte forlate øya etter øyrådet. De fikk nytte av fiskegarnet hans som lå igjen. Christer avslørte deler av sine planer for seerne om å bruke de råtne knepene han kunne for å nå så langt som mulig. På lag Nord var det fortsatt mye harmoni. Men de fant en havslange på land som John Olav mente var svært farlig, så han tok livet av den før den havnet i vannet. Så var det tid for ny Robinsonkamp. Det var en konkurranse hvor en deltaker fra hvert lag skulle klatre i en fjellvegg etter egg som lå i forskjellige reder. Lag nord tapte Robinsonkampen. Tore Jørgensen ble utstemt med 4 av 8 stemmer i øyrådet. Tre gikk til Hanne Cecilie Akre og en til Ingunn Brønstad. Tore pådro seg en øyeskade i løpet av de første dagene og mente at det var det som bidro til at han ble utstemt i øyrådet.[11]

Episode 3

Lag sør tapte Robinsonkampen. Kari Devik ble utstemt da hun fikk fire av fem opptalte stemmer i øyrådet. De to siste stemmene ble ikke opptalt da hun gikk ut etter å ha fått fire (den femte gikk til Elisa).

Episode 4

Lag nord tapte Robinsonkampen. Mette K. Flem Ulvestad ble utstemt i øyrådet da hun fikk 4 av 7 stemmer i øyrådet. De resterende 3 gikk til Ingunn Brønstad.

Episode 5

Lag nord tapte Robinsonkampen. Ingunn Brønstad ble utstemt da hun fikk 3 av 6 stemmer i øyrådet. De andre gikk til John Olav (2) og Kathrin (1). Hun hadde en avtale med tre andre deltagere om hvem som skulle stemmes ut. Men én sviktet avtalen, og hun måtte derfor forlate øya. Hun hadde nærmest kontakt med Kathrin under oppholdet.[12]

Episode 6

Lag sør tapte det som var den siste lagkonkurransen før sammenslåingen. Mette C. Iversen ble utstemt da hun fikk 3 av 6 stemmer i øyrådet. De tre andre gikk til Poppe (2) og Elisa (1). Christer Falck tapte konkurransen med vilje for å kvitte seg med henne, fordi han anså henne som en rival.[13] Mette hadde mest kontakt med Elisa på øya. Hun følte seg til tider trakassert av Christer og Poppe.[14]

Episode 7

Lagene ble oppløst og deltagerne ble slått sammen til en gruppe. Herfra var konkurransen individuell. Det ble holdt en kappestrid, men ingen Robinsonkamp. Derfor ble heller ingen utstemt.

Episode 8

Kathrin Bjørnstad ble utstemt da hun fikk 6 av 8 oppleste stemmer i øyrådet, der de to andre gikk til Christer. To to siste stemmene ble ikke lest opp da det var klart at hun gikk ut etter å ha fått 6 stemmer. Hun ble den første som ble utstemt etter sammenslåingen. Poppe vant robinsonkampen og fikk dermed immunitet i øyrådet.

Episode 9

Tore Hongset ble utstemt da han fikk 5 av 9 stemmer i øyrådet. De resterende gikk til Christer (3) og Elisa (1). Tore mente at han ble satt opp på Cristers «dødsliste» etter sammenslåingen, og at det da var et tidsspørsmål når han måtte ut. Han mente, som mange andre, at Christer var den store «edderkoppen» blant deltakerne. «Christer skjønte at jeg hadde forsøkt å få folk til å stemme mot ham. Derfor røyk jeg ut». Han mente at den eneste måten å redde seg fra Crister «dødsliste», var å vinne konkurransene og dermed immunitet.[15] John Olav Vinge vant Robinsonkampen og fikk dermed immunitet i øyrådet.

Episode 10

Ole André Sivertsen ble utstemt da han fikk 5 av 8 stemmer i øyrådet. De resterende 3 gikk til Erik Espeseth. John Olav Vinge vant robinsonkampen og fikk dermed immunitet i øyrådet.

Episode 11

Elisa Røtterud ble utstemt da hun fikk 5 av 7 stemmer i øyrådet. De resterende 2 gikk til Erik Espeseth og Hanne Cecilie Akre. John Olav Vinge vant Robinsonkampen og fikk dermed immunitet i øyrådet.

Episode 12

Semifinale med to øyråd. John Olav Vinge ble utstemt da han fkk 5 av 6 stemmer under et øyråd som ble holdt like etter en Robinsonkamp. John Olav klarte ikke å vinne Robinsonkampen og fikk dermed ikke immunitet (den ble vunnet av Poppe). Han fikk derfor alle stemmene imot seg. Han gav sin egen stemme til Erik.
Bjørn E. Poppe Thorsen ble den neste som ble utstemt. Han klarte ikke å vinne Robinsonkampen og fikk dermed ikke immunitet i det neste øyrådet. Han fikk 4 av 5 stemmer i det som var det aller siste øyrådet. Han gav sin egen stemme til Hanne Cecilie. Robinsonkampen ble vunnet av Erik Espeseth og han fikk dermed immunitet i dette øyrådet. Erik, Ann-Iren Haugen, Hanne Cecilie Akre og Christer Falck var de fire siste og sikret seg derfor en bonus på 25 000 kroner hver.

Episode 13

Finale: Erik Espeseth måtte forlate konkurransen da han sammen med de tre andre gjenværende deltakerne, skulle konkurrere om å stå lengst oppå en planke i havet. Christer Falck stod lengst og vant. Han skulle derfor plukke ut to av de tre andre til å bli med videre i konkurransen. Deltakerne hadde på forhånd avtalt mellom seg at den som falt først skulle forlate konkurransen. Erik var den første som falt i vannet.

Den aller siste Robinsonkampen i finalen var en spørrekonkurranse om de utstemte deltakerne. Hanne Cecilie Akre vant og fikk derfor velge hvem av de to hun ville sitte sammen med i storfinalen. Hun valgte Christer Falck og dermed røk Ann-Iren Haugen Utne ut av konkurransen.

De åtte deltakerne som ble utstemt etter sammenslåingen skulle returnere til øya og stemme på hvem av de to som de mente burde vinne. Alle stemmene gikk til Christer Falck.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]