Robert N. Hartzell

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Robert N. Hartzell
Født3. juni 1896
Død11. desember 1968 (72 år)
Beskjeftigelse Forretningsdrivende
Nasjonalitet USA
Utmerkelser National Aviation Hall of Fame
Hartzell logo.jpg

Robert Norris Hartzell (født 3. juni 1896 i Ohio, død 11. desember 1968) var en amerikansk forretningsmann som startet en bedrift, Hartzell Propeller, som produserte flypropeller.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Romert N. Hartzell studerte for å bli ingeniør ved University of Cincinnati, men forlot studiet i 1917 for å hjelpe faren i hans trelastfirma.

Flypropeller[rediger | rediger kilde]

Et embargo forårsaket av første verdenskrig gjorde tilgangen på varer problematisk og firmaet måtte improvisere. De gikk da over til produksjon av geværkolber, samtidig som de leverte trelast til firmaer som produserte flypropeller. Orville Wright, som bodde i nærheten og kjente til Hartzells interesse for fly og flygning, foreslo at firmaet selv begynte med propellproduksjon. Hartzell gikk i gang, og fikk en ordre fra US Navy på propeller til Liberty-motorer, en av datidens vanligste flymotorer.

Krigen sluttet, og ordrene opphørte. Hartzell begynte da produksjonen av sitt første fly, FC-1. Flyet av kryssfiner deltok i 1923 i et flyrace som det vant. En forbedret utgave, FC-2, vant et annet race året etter. Men Hartzell syntes det var problematisk å konkurrere mot kunder av hans egne propeller, og avsluttet flyproduksjonen.

På 1920-tallet måtte firmaet igjen se på andre måter å tjene penger. Han oppdaget at det lå penger i takvifter, og startet firmaet Hartzell Propeller Fan Company. Firmaet lagde også kabinetter til radioer og platespillere, og bilratt. Samtidig fikk flypropellfabrikken ordre fra marinen på propeller til luftskipene Macon og Shenandoah.

Med andre verdenskrig kom ny pågang med ordre fra forsvaret. Hartzell gikk over fra valnøttrepropeller og begynte å produsere propeller i metall for Curtiss-Wright og Hamilton Standard. Etter krigen ble han markedsledende på propeller med variabelt pitch av aluminium, samtidig som han utviklet propellblader i komposittmaterialer. I 1949 tok han patent på komposittet Hartzite.

Takket være lett vekt og lave kostnader, var Harzells propeller markedsledende på 60- og 70-tallet, med markedsandeler på over 90 prosent på tomotors småfly.

Hartzell døde i 1968.

I 2015 ble han innlemmet i National Aviation Hall of Fame.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]