Robert Caspersen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Robert Caspersen
Robert2.jpg
Født30. sep. 1971[1]Rediger på Wikidata (50 år)
Beskjeftigelse FjellklatrerRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Robert Caspersen (født 30. september 1971) er norsk fjellklatrer. Han ble på 1990- og 2000-tallet regnet som Norges og Nordens fremste og mest allsidige klatrer, med bred erfaring innen både sportsklatring, tradisjonell fjellklatring og ekspedisjonsklatring.[trenger referanse]

Caspersen har vært med på førstebestigninger av klatreruter i Norge, Alpene, Karakorum/Himalaya og Dronning Maud Land i Antarktis. I 1999 ledet Caspersen en norsk klatreekspedisjon (med Per Ludvig Skjerven, Gunnar Karlsen og Einar Wold) på fjellet Trango Pulpit i Trango-massivet i Pakistan. Dette regnes som en av norsk klatrehistories største bragder.

Ved siden av tradisjonell fjellklatring behersker Caspersen nær sagt alle grener innenfor klatring. Frem til 1998 var han aktivt med i klatrekonkurranser, nasjonalt og internasjonalt, og ble Norgesmester i 1992, 1994 og 1998. I 1998 førstebesteg han ruta Fryktelig i tvil på klatrefeltet Planet Ø i Hunnedalen, Norges første klipperute av grad 8c.

Caspersen har studert idrettspsykologi ved Norges idrettshøgskole, er utdannet klatreinstruktør gjennom Norges klatreforbund og Tindevegleder gjennom Nortind, og er godkjent som Fjellkursleder gjennom Norsk Fjellsportforum. Han har vært sikkerhetsansvarlig for store prosjekter, deriblant 71° nord, for både norsk og utenlandsk TV.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ snl.no[Hentet fra Wikidata]