Hopp til innhold

Rivjern

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Rivjern med rasper på de andre sidene
Resultat av en 4-sidig kjøkkenrasp. NV - Høvlet gulrot. NØ - Revet gulrot. SV - Grovraspet sitronskall. SØ - Finraspet muskatnøtt.

Rivjern, eller kjøkkenrasp, er i sin enkleste form et brett av platejern som har utstansede og pressede «lommer» i mønster. Kantene på lommene er slipt slik at jernet kan rive av fliser av grønnsaker eller ost. Dette kalles for å rive eller raspe.[1]

Som kjøkkenredskap er det vanlig at en har et kombinert rivjern og rasper. Raspene har da forskjellige finheter etter hvilke ingredienser de skal pulverisere.

Overført betydning[rediger | rediger kilde]

Det går også an å kalle en person for et rivjern til å arbeide, når vedkommende til vanlig er rask og effektiv. Uttrykket brukes både positivt(beundrende) eller litt nedlatende, avhengig av sammenheng og tonefall. Ordet rivjern ble tidligere spesielt mye brukt som en nedsettende kvinnekarakteristikk. Rivjern beskrev som regel en kvinne som var spesielt kontrollerende, masete og krevende. Rivjern er kjent for å ha en skarp tunge, spesielt mot sin livsledsager, kolleger eller andre personer i nær relasjon. Se også Xantippe.

«Rivjernsdebatten»[rediger | rediger kilde]

Sommeren 2019 blusset det opp en debatt om begrepet rivjern i fotballsammenheng på mikrobloggen Twitter.[2] Samfunnsdebattant og feminist Marie Simonsen hevdet at sportsjournalister som kaller kvinnelige fotballspillere for rivjern burde skjerpe seg. Kritikken haglet fra debattanter som Mads Hansen og Jan-Henrik Børslid, som visste at rivjern i fotballsammenheng har positive konnotasjoner. Simonsen ga seg ikke, men mannen som hadde innledet diskusjonen - skribenten Jan Arild Snoen - konkluderte med at Simonsen tok grundig feil.[3] I fotballens verden er rivjern drivende og hardtarbeidende, gjerne defensivt anlagte spillere. Jesper Mathisen listet opp Patrick Vieira, Roy Keane, N’Golo Kanté, Gennaro Gattuso og Tom Berhus som 5 av de fremste rivjernene i fotballhistorien[4], alle menn.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ ordbokene.noRivjern
  2. ^ x.com@mariesimonsen
  3. ^ dt.no Marie Simonsen kritiserte fotballens bruk av ordet «rivjern» - da hev Mads Hansen seg inn i debatten: – Du har åpenbart ikke peiling
  4. ^ x.com @jespermathisenMin topp 5