Rivjern

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Rivjern med rasper på de andre sidene
Resultat av en 4-sidig kjøkkenrasp. NV - Høvlet gulrot. NØ - Revet gulrot. SV - Grovraspet sitronskall. SØ - Finraspet muskatnøtt.

Rivjern, eller kjøkkenrasp, er i sin enkleste form et brett av platejern som har utstansede og pressede «lommer» i mønster. Kantene på lommene er slipt slik at jernet kan rive av fliser av grønnsaker eller ost. Dette kalles for å rive eller raspe.

Som kjøkkenredskap er det vanlig at en har et kombinert rivjern og rasper. Raspene har da forskjellige finheter etter hvilke ingredienser de skal pulverisere.

Overført betydning[rediger | rediger kilde]

Det går også an å kalle en person for et rivjern til å arbeide, når vedkommende til vanlig er rask og effektiv. Uttrykket brukes både positivt(beundrende) eller litt nedlatende, avhengig av sammenheng og tonefall. Ordet rivjern ble tidligere spesielt mye brukt som en nedsettende kvinnekarakteristikk. Rivjern beskrev som regel en kvinne som var spesielt kontrollerende, masete og krevende. Rivjern er kjent for å ha en skarp tunge, spesielt mot sin livsledsager, kolleger eller andre personer i nær relasjon. Se også Xantippe.