Xanthippe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Xantippe»)
Den trettekjære Xantippe tømmer nattpotten over ektemannen og filosofen Sokrates, stikk av Otho Vaenius fra 1607.
Luca Giordano: «Xanthippe heller vann over Sokrates» (1660-tallet).

Xanthippe (gresk Ξανθίππη) var gift med Sokrates i antikkens Athen. De hadde de tre sønnene Lamprokles, Sofroniskos og Menexenos.

Der er mange historier om Xanthippe, men få ting som betraktes som sikre fakta. Man tror at hun var mye yngre enn filosofen hun var gift med, kanskje så mye som 40 år. Hun var berømt for sin skarpe tunge og det sies hun er den eneste som noensinne har vunnet en diskusjon med Sokrates. Etter en spesiell krangel skal hun ha tømt en potte over Sokrates' hode, hvoretter han skal ha bemerket, «Etter torden kommer som regel regnet.»

Xenofon skildrer henne som en arrig kvinne, stridslysten og ondsinnet. Betegnelsen xantippe har derfor siden også blitt brukt generelt som kallenavn på enhver «hissig eller trettekjær hustru eller kvinne».

Imidlertid var Sokrates heller ikke særlig lett å leve med, eksempelvis nektet han å motta penger for sine belæringer gjennom diskusjon (i motsetning til sofistene). Hans bidrag til husholdningen, sies det, var de tilfeldige mynter han fant på sine daglige spaserturer rundt i Athen.

Navnet[rediger | rediger kilde]

Xanthippe betyr «blond hest», fra gresk ξανθός «xanthos» (blond) og ‘ιππος «hippos» (hest). Hennes navn er et av mange greske personnavn med tilknytning til hest, sammenlign Philippos: «hesteelsker»; Hippokrates: «hestetemmer» etc. «Hippos» er et gammelt gresk navn som ofte antydet en aristokratisk bakgrunn.[1]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

I akt 1 scene 2 i Shakespeares Troll kan temmes sammenlikner Petruchio Katherina med Xantippe: «Som Sokrates' Xanthippe eller verre»[2]

Amy Levy, engelsk dikter i viktoriatiden, skrev en dramatisk monolog oppkalt etter Xantippe.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Aristophanes, Clouds 60-64. Xanthippos var far til Perikles. Også, hippeis, bokstavelig «hestemenn» eller «riddere», var navnet på den høyeste sosio-økonomiske klassene i Athen.
  2. ^ [1]
  3. ^ [2]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]