Rio Grande (Ildlandet)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Rio Grande

Våpen

LandArgentinas flagg Argentina
Grunnlagt11. juli 1921
PostnummerV9420
Retningsnummer02964
Areal12 181 km²
Høyde o.h.0 meter
Nettsidewww.riogrande.gob.ar/mun/index.php/es/
Kart
Rio Grande
53°47′00″S 67°42′00″V

Rio Grande er en by helt sør i Argentina, på Storøya i Ildlandet. Rio Grande hadde over 67 000 innbyggere i 2010, og er med det den største byen på Ildlandet. Byen blir regnet som den industrielle hovedstaden i provinsen Tierra del Fuego.

Historie[rediger | rediger kilde]

Byen tok form på slutten av 1800-tallet, da sauebønder begynte å slå seg ned på denne delen av Storøya. Her ved elveosen av elven Rio Grande var det både gode beitemarker, godt drikkevann og fri tilgang til kysten. Offisielt ble byen grunnlagt den 11. juli 1921. Myndighetene ønsket på den tiden å gjøre Rio Grande til et jordbruksentrum.

Den første tiden ble landet delt mellom noen få familier med store eiendommer. Dette endret seg i 1925, da det kom en ny jordbruksreform. Nå ble storfedrift den viktigste økonomiske aktiviteten i området.

Folketallet har vokst raskt i byen siden 1980-tallet. Det kommer av at myndighetene har gitt gunstige skatteforhold for innbyggerne i Rio Grande for å støtte opp om mer industri. Det har dukket opp mange industrielle virksomheter her, særlig produsenter av elektronisk utstyr, som bærbare PC-er. Frem til 2006 ble disse varene alltid importert til Argentina, men i 2010 ble 42 % av varemarkene dekket av virksomheter fra Rio Grande og Vicente López. Lønnsnivået i byen er også relativt høyt, noe som tiltrekker seg mange industriarbeidere fra Argentina og andre søramerikanske land.

Byen har internasjonal flyplass.

Se også[rediger | rediger kilde]