Rijksmuseum Boerhaave

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Rijksmuseum Boerhaave
PlasseringSint Caeciliaklooster (1991–)
Boerhaave Laboratorium (19311991)
StyrelederDouwe Breimer
Etablert1931
Årlig besøkstall47 500
Kart
Rijksmuseum Boerhaave
52°09′41″N 4°29′20″Ø
AdresseLange Sint Agnietenstraat 10
Nettstedhttp://www.museumboerhaave.nl

Museets inngangsparti

Rijksmuseum Boerhaave, eller Museum Boerhaave, er et museum for vitenskapshistorie ved Nederlands eldste universitet i Leiden. Museet har en stor samling historiske vitenskapelige instrumenter fra alle disipliner hovedsakelig fra medisin, fysikk og astronomi. Et anatomisk teater er av museets mest interessante objekter. Museet ligger i sentrum av Leiden, i en bygning som opprinnelig var et kloster. Museet har navn etter Herman Boerhaave, en nederlandsk lege og botaniker som var kjent over hele Europa for sin undervisning. Han hadde studenter fra hele Europa, bl.a. Peter den store, Voltaire og Linné.

Boerhave Museum arbeider med å dokumentere samlingene for å kunne presentere dem digitalt med bilder og beskrivelser for hvert enkelt objekt.

Historie[rediger | rediger kilde]

Disseksjon av et rådyr i Leiden anatomiske teater. Rådyret ble drept i et sammenstøt med en bil.

Museets historie begynte i 1907, da en Leiden universitet arrangerte en midlertidig utstilling om naturvitenskap og medisin. De mange gjenstandene i utstillingen kom fra alle kanter av landet. Det var en stor suksess og umiddelbart ble det satt i gang tiltak for å få til en permanent utstilling innen temaet vitenskapshistorie. I 1928 ble en det laget foreløpige vedtekter til en stiftelse som skulle starte innsamling og registrere objekter til samlingene. Realfagene skulle stå sentralt: Matematikk, Astronomi, Fysikk, Kjemi, Botanikk, Zoologi, Farmasøytfag og dessuten medisinske hjelpevitenskaper som Fysiologi og Anatomi. I 1931 åpnet museet for publikum. 1947 fikk museet et råd med representanter fra alle universitetene i Nederland. Dette understreket ambisjonene om å bli et museum for hele Nederland. Planen var å få samlinger fra alle vitenskapelige institutter i ett museum, men dette lykkes ikke helt. For å gi samlingene plass ble et tidligere nonnekloster (Saint Cecilia) kjøpt. Bygningen er fra begynnelsen av 1400-tallet og ble kommunal eiendom etter reformasjonen. Rett før 1600 ble huset tatt i bruk til psykiatri og pestsykehus og ‘’Leiden Akademiske hospital’’ ble grunnlagt her en gang mellom 1636 og 1639. Bygningen kunne tas i bruk som museum i 1991.x

Leiden anatomiske teater er en rekonstruksjon av Theatrum Anatomicum (anatomiske teater) opprinnelig bygd 1596. Her huserte Leidens kirurger som hadde sitt eget laug.

Nederlands vitenskapshistorie[rediger | rediger kilde]

Fra utstillingene
Herman Boerhaave, som var lege, botaniker og kjemiker, portrettert av Cornelis Troost
Foster i livmoren. Av pappmache. Fra samlingene

En stor del av utstillingene er viet til vitenskapsmannen museet har navn etter: Lege, botaniker og kjemiker Herman Boerhaave. Svensken Carl von Linné oppholdt seg 3 år i Nederland og det var da han publiserte sitt arbeid Systema Naturae. Under oppholdet tok Linné også en grad i medisin og arbeidet tett sammen med Boerhave. Brødrene van Mussenbroeck : Pieter var professor, kreditert med oppfinnelsen av den første kondensator i 1746 : Jan var en berømt instrumentmaker som laget presisjon termometre som ble brukt over hele Europa.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]