Richard von Friesen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Richard von Friesen
Richard von Friesen.jpg
Født9. august 1808[1]Rediger på Wikidata
ThürmsdorfRediger på Wikidata
Død25. februar 1884[1]Rediger på Wikidata (75 år)
Dresden[2]Rediger på Wikidata
Utdannet ved Georg-August-Universität Göttingen, Universitetet i LeipzigRediger på Wikidata
Beskjeftigelse PolitikerRediger på Wikidata
Nasjonalitet TysklandRediger på Wikidata

Richard Freiherr von Friesen (født 9. august 1808 i Thürmsdorf i Sachsen i Tyskland, død 25. februar 1884 i Dresden) var en saksisk politiker.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Friesen, som tilhørte en friherrelig adelsslekt, studerte fra 1825 ved Bergakademie Freiberg og arbeidet ved Geognostische Landesuntersuchung Sachsens. Han oppgav imidlertid arbeidet som geolog til fordel for videre studier mellom 1829 og 1832 i Göttingen og Leipzig.

Politisk karriere[rediger | rediger kilde]

I 1834 trådte han inn i den saksiske statstjenesten. Under maioppstanden i Dresden ble Friesen, som arbeidet som råd i innenriksministeriet, utnevnt til innenriksminister den 6. mai 1849. Etter at han gikk av som minister i juni 1853 ble han kretsdirektør i Zwickau. I 1858 ble han igjen medlem av regjeringen i kongeriket Sachsen, som finansminister. Han gjaldt som kritiker av statsminister Friedrich Ferdinand von Beust, en erklært motstander av Bismarck.

Under den prøyssisk-østerrikske krig i 1866 tilhørte han landskommisjonen som overså regjeringen av kongeriket i kong Johann Is fravær. I denne egenskap undertegnet Friesen i Berlin den 21. oktober 1866 fredsavtalen mellom Sachsen og Preussen. Samme år ble han utnevnt til Sachsens utenriksminister.

I 1869 ble Friesen også generaldirektør for kunst- og vitenskapssamlingene i Dresden.

Som saksisk utenriksminister reiste Friesen i oktober 1870 sammen med Rudolf von Delbrück til Versailles og deltok i forhandlingene og avtaleslutningene med Storthertugdømmet Hessen, Baden og kongeriket Württemberg om en tysk rikssamling.

Som etterfølger etter Johann Paul von Falkenstein ble Friesen den 1. oktober 1871 utnevnt til formann for regjeringen (statsminister) i kongeriket Sachsen. Han beholdt denne stillingen til han gikk av med pensjon den 1. oktober 1876.

I 1880 utkom han memoarer, Erinnerungen aus meinem Leben, i to bind. Memoarene fikk Beust til å skrive motskriftet Erinnerungen zu Erinnerungen, som utkom 1881. Også historikeren Theodor Flathe reagerte med skriftet Die Memoiren des Herrn von Friesen svært kritisk på verket.

Richard Freiherr von Friesen var æresborger av Dresden og Zwickau.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Gemeinsame Normdatei, 9. apr. 2014
  2. ^ Gemeinsame Normdatei, 30. des. 2014


Forgjenger:
 Johann Paul von Falkenstein 
Formann for regjeringen i Kongeriket Sachsen
Etterfølger:
 Alfred von Fabrice