Hopp til innhold

Rhygyfarch ap Sulien

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Rhygyfarch ap Sulien
Født1057Rediger på Wikidata
St Davids
Død1099Rediger på Wikidata
BeskjeftigelsePrest, biograf Rediger på Wikidata
FarSulien

Rhygyfarch ap Sulien (født ca. 1056, død 1099), tidvis anglifisert som Ricemarch, var en walisisk biskop i St. Davids, i tillegg en lærd og forfatter. Han skrev den standardiserte helgenbiografien over sankt David av Wales, Vita Davidis, men den ble oversatt fra latin til morsmålet walisisk senere i middelalderen som Buchedd Dewi. Boken gjorde mye for å fremme kulten til sankt David i Wales.

Rhygyfarch var den eldste sønnen til Sulien som var biskop ved St. Davids. Rhygyfarch etterfulgte sin far som biskop i 1088. Han skal ha hatt en bror ved navn Ieuan ap Sulien. Rhygyfarch skrev også et annet manuskript, Sallwyr Rhygyfarch, blant annet med oversettelser fra hebraisk fra en gang rundt 1079. Dette manuskriptet er i dag oppbevart ved biblioteket på Trinity College i Dublin.

Rhygyfarch skrev også et klagedikt over normannerne i Ceredigion. Han skrev Vita Davidis en gang rundt 1094 i den hensikt å beskytte bispedømmet i St. Davids fra å bli underlagt den engelske erkebiskopen av Canterbury.

Litteratur

[rediger | rediger kilde]
  • Evans, D. Simon: Buched Dewi (Caerdydd, 1959). Innledningen.