Hopp til innhold

Dekonstruksjon (teknologi)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Dekonstruksjon[1] (på engelsk reverse engineering, bokstavelig talt «omvendt konstruksjon» eller «omvendt ingeniørkunst») er en arbeidsteknikk hvor man tar utgangspunkt i et ferdig produkt, plukker dette fra hverandre og analyserer det, og ut fra dette kartlegger hvordan det fungerer. Ordet reflekterer at denne arbeidsmåten er omvendt i forhold til hvordan en ingeniør vanligvis arbeider: I stedet for å konstruere ut fra en plan, velger en heller å gjenskape et produkt ut fra undersøkelse av hvordan et tilsvarende produkt fungerer.

Hensikten med reverse engineering er å skaffe seg kunnskaper om produktene til for eksempel en forretningskonkurrent eller en fremmed stat, og nyttiggjøre seg disse kunnskapene ved å kopiere løsninger til egne produkter. En bilfabrikant kan for eksempel ta fra hverandre en konkurrents bil og analysere og kopiere komponenter til sitt eget formål.

Alternative navn

[rediger | rediger kilde]

Det er variasjon og uenighet om hvilket norsk avløserord som egner seg for å beskrive såkalt «reverse engineering». Språkrådet har foreslått omvendt utvikling, tilbakevikling og inversutvikling.[2] Andre forslåtte oversettinger er re-konstruksjon, baklengskonstruksjon, oppnøsting, vrangutvikling, dekonstruksjonsanalyse, konstruksjonsanalyse, konstruksjonsundersøkelse, undersøkende kopiering, undersøkende rekonstruksjon, reverskonstruering eller baklengsbygging.[3]

Innen programvareutvikling er koderekonstruksjon, reversering eller kodereversing foreslåtte begreper.

Gjennom tidene har det forekommet mange slike tilfeller, for eksempel da Sovjetunionen etter andre verdenskrig «kopierte» det amerikanske bombeflyet B-29 Superfortress til sitt eget Tupolev Tu-4, eller Compaqs reverse engineering av IBM's ROM-BIOS på 1980-tallet, som muliggjorde framstilling av kompatible PC-er fra andre produsenter.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ reverse engineering – Store norske leksikon
  2. ^ «På godt norsk – avløserord». Språkrådet (norsk). Besøkt 21. oktober 2020. 
  3. ^ NRKbeta (20. oktober 2020). «Hva mener dere er den beste norske oversettelsen av "reverse engineering"?». Twitter. Besøkt 21. oktober 2020.