Restylane

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Restylane er et varenavn for en rekke fyllstoff som injiseres inn i huden for volum og kontur. Stoffet hyaluronic acid (HA) er en gel bestående av ikke animalsk hyaluronsyre som er svært lik kroppens egen hyaluronsyre[1]. Restylane var den første stabiliserte hyaluronsyre filler på markedet, og angivelig har blitt brukt i over 11 millioner behandlinger på verdensbasis (2010)[2]. Restylane var den første hyaluronsyre-filleren i USA som ble godkjent av U.S. Food and Drug Administration (FDA) for kosmetisk injeksjon under ansiktsvevet[3]. Det er også denne filleren som er mest testet og utprøvd på markedet[4][5].

Restylane er produsert av Q-Med.

Medisinske grunner[rediger | rediger kilde]

Restylane er mest brukt for volum og kontur av lepper. Den brukes også til å redusere rynker og aldringslinjer i ansikt, «smilerynker», arrbehandling, mm. Restylane kan også brukes for gjenopprettelse av fuktbalanse i ansikt, hals, bryst og hender, samt for volum i kinn og kontur av hake, panne og nese[2][5]. Restylane kan også brukes til å revitalisere huden ved å øke hudens elastinet og struktur, uten ambisjoner om å skape volum.

Varighet, behandlingstid og restitusjonstid[rediger | rediger kilde]

Varigheten avhenger av faktorer som den enkeltes hudtype, livsstil og alder. Etter den første behandlingen, blir oppfølgningsøkter anbefalt rundt hver 6 til 12 måned, dette avhengig av type behandling. En behandling av leppene varer i mindre en 6 måneder. Behandlingen har en restitusjonstid på to til tre dager. Behandlingstid varierer fra 15-40 minutter, avhengig av hvor behandlingen skal utføres [1]

Bivirkninger[rediger | rediger kilde]

Etter en behandling med en dermal filler som Restylane, kan blåmerker, hevelser og nummenhet oppstå i noen dager etter injiseringen. I sjeldne tilfeller er det rapportert om klumper eller granulomer. Disse bivirkningene kan reverseres lett med en behandling av hyaluronidase, som er en enzym som påskynder den naturlige nedbrytningen av den injiserte hyaluronsyre filleren[]. Det har blitt gjort flere studier som omhandler de langsiktige bivirkningene av Restylane og andre hyaluronsyre fillere. I noen tilfeller resulterte det i at immunforsvaret ved en feiltagelse angrep kroppens eget vev[6][7]. Uansett om bivirkningene er sjeldne, bør ikke Restylan brukes i områder hvor huden har en sykdom eller skade. Restylane er ikke blitt testet på gravide eller ammende kvinner.

Behandlingsteknikker[rediger | rediger kilde]

De fleste behandlere som tar i bruk denne behandlingen, injiserer fyllstoffet med en liten nål under huden. Før behandlingen gis lammende kremer eller injeksjoner for å redusere eventuelle smerter. I august 2007 ble en ny metode for bruk av Restylane beskrevet i utgaven av Journal of Drugs i Dermatology av nederlandske kosmetisk lege Tom van Eijk. Han har en injeksjonsteknikk som mål om å gjenopprette dermal elastisitet i stedet for å fylle under rynker[8]. Aldersgrensen for behandling av Restylane er forskjellig fra land til land. Eksempelvis er aldergrensen 18 år ved behandling i Norge til sammenligning med USA hvor man må være fylt 21 år, for å utføre en Restylane behandling [2]

NASHA ™ -teknologi[rediger | rediger kilde]

NASHA teknologien er Q-Meds påståtte unike teknologi for produksjon av høy renhets gele med stabilisert ikke animalsk hyaluronsyre. Q-Med har også patent på denne teknologien. Stabiliseringen av HA-molekylene (minimal modifikasjon, mindre enn 1%) resulterer i gel-nettverk som kjennetegnes ved en utmerket sikkerhetsprofil, noe som gir uovertruffen løftekapasitet, med kontinuerlig korrigering over tid[6]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  • 7. ^ a b Edwards, PC; Fantasia, JE (2007). "Review of long-term adverse effects associated with the use of chemically-modified animal and nonanimal source hyaluronic acid dermal fillers.". Clinical interventions in aging 2 (4): 509–19. PMID 18225451.
  • 8. ^ Beer, K; Avelar, R (November 2014). "Relationship between delayed reactions to dermal fillers and biofilms: facts and considerations.". Dermatologic surgery : official publication for American Society for Dermatologic Surgery [et al.] 40 (11): 1175– 9. PMID 25207761.

 Eksterne lenker [rediger | rediger kilde]