Research

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Research er en handling man utfører for å få kjennskap til noe man ikke kjenner fra før, ved å gjennomgå en stor mengde stoff for å skaffe et helhetlig bilde om et emne, en situasjon, en person eller lignende. Begrepet er vanlig innen film, litteratur og journalistikk.

Research innen journalistikk[rediger | rediger kilde]

Innen journalistikk blir gjerne research assosiert med gravende journalistikk. Saker oppstår gjerne ved at en journalist får tilgjengelig en mindre mengde informasjon, deretter må vedkommende samle sammen annen informasjon slik at det fremstår et helhetsbilde. Dette kan ende i en bekreftelse av et påstått forhold, eller at det hele kan avvises som spekulasjoner og tøys. En artikkel uten grundig research vil gjerne ha manglende objektivitet.

Større avishus har gjerne egne avdelinger som støtter redaksjonene med slike tjenester. Et eksempel er Aftenpostens faktaavdeling, som sjekker fakta i artikler og kommer opp med kildebelegg for påstander. Selv blant lokalaviser er det vanlig at det finnes personer som er tilordnet spesielt ansvar for arkiv og faktakontroll. Som en integrert del av dette har de omfattende bok- og artikkelsamlinger. Når en større sak er under utvikling vil da slike faktaavdelinger avgi egne medarbeidere som støtter journalisten(e) som jobber med saken.

Artikler som bygger på god research blir gjerne nominert til SKUP-prisen.

Research for fiksjon[rediger | rediger kilde]

Når man beskriver et univers i en fiksjonsbok så er det avgjørende at det er troverdig. Man kan risikere at publikummet blir distrahert av unøyaktigheter og utroverdige situasjoner, eller at den kunstneriske kvaliteten rett og slett blir ødelagt av mangel på virkelighet.

Innen film kan research under filmmanuskriptskrivningen medføre at filminnspillinger må utføres på måter som skjuler detaljer som er vanskelig å få tidsriktige, eller som gir feil inntrykk. Italienske westerns hvor vegetasjon er feil, selv om filmen skal illudere et miljø fra Mexico er et velkjent fenomen. Under innspilling av en TV-serie fra Vestlandet, som måtte avbrytes og fortsettes i et filmstudio i England, ble det elektriske anlegget fra 50-tallet demontert og gjenbrukt i kulissene som ble bygd opp i studioet.