Renrou sousuo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Renrou Sousuo (kinesisk: 人肉搜索; pinyin: Rénròu Sōusuǒ, ordrett «søkemotor for menneskekjøtt») er et kinesisk og taiwanesisk internetfenomen, der et større antall internetbrukere samarbeider om å sammenstille informasjon om en bestemt person, og særlig gjør seg bruk av spesialtilpassede søkemotorer. Den mørke siden er at dette vanligvis gjøres i den hensikt i å sverte personen. Målpersonen har på et eller annet vis gjort noe som er forkastelig (oppfattes av internetbrukerne som forkastelig), og det gjelder da å få fastlagt vedkommendes identitet - hvis ukjent - og så henge ut personen til spott og spe med all den belastende informasjon som man kan fremskaffe.

Prosessen kan sammenlignes med vigilantisme, og gjengmentaliteten som utvikler seg er blitt brennemerket som lignende den rødegardistene bedrev under kulturrevolusjonen.

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Uttrykket stammer fra det Beijing-baserte nettstedet MOP i 2001, og ble beskrevet av MOP som «søk som er menneskedrevet heller enn datamaskindrevet». Den opprinnelige «søkemotor for menneskekjøtt» var et MOP subforum. Gradvis forskjøv betydningen fra søk utført av mennesker til søk rettet mot konkrete personer.[1]

Kjente eksempler[rediger | rediger kilde]

  • Li Gang-saken: Identifikasjon av en beruset sjåfør som kjørte på et par universitetsstudenter på Hebeiuniversitetets område i oktober 2010. Det ble avdekket at sjåføren var sønn av en ledende lokal sikkerhetspolitimann.
  • Blodtypejente: En ung jente hadde brukt seg med grovt språk på internett etter jordskjelvet i Wenchuan i 2008 fordi hun ikke kunne spille nettspill under den tre dager lange sørgeperioden. Hun ble grundig identifisert (til og med med blodtype) og utsatt for hatske utfall så kraftige at politiet bragte henne i sikkerhet for noen dager.
  • Kattemordersken: I 2006 dukket det opp en film som viste en kvinne som knuste en katt med sine høyhælte sko. både hun og han som filmet episoden ble grundig identifisert, og de to mistet begge arbeidet (sykepleierske, TV-filmmann).

Menneskekjøttsøk i spillefilmens verden[rediger | rediger kilde]

  • Wuxing sha (无形杀, «usynlig drapsmann») er en film fra 2009 av Jing Wang som skildrer en tenkt cyber-vigilantisme som ender med å knuse en manns karriere og utstøte ham fra det gode selskap.[2]
  • Sōusuǒ (搜索, engelsk tittel: Caught in the Web) fra 2012 er en film av Chen Kaige som tar for seg tenkte tilfeller av bruk av Renrou sousuo.[3] Ett er tilfellene i filmen dreier seg om jakten på en ung kvinne som ikke vil overlate bussetet sitt til en eldre mann.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Sterling, Bruce (7. mars 2010). «Human-flesh search engines — renrou sousuo yinqing». Wired. Arkivert fra originalen 11. mars 2010. 
  2. ^ «Invisible Killer». Besøkt 21. september 2012. 
  3. ^ Clare Pennington (14. september 2012). «China, Framed by the Cinema and the Web: ‘Caught in the Web,’ on Web Searches in China». The New York Times. Besøkt 18. september 2012. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]