Renault 14

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Renault 14 TL
Renault 14 L

Renault 14 er en kompakt bil produsert av den franske produsenten Renault mellom 1976 og 1983. Det ble første gang vist i januar 1976, men produksjon startet ikke før i juni samme år. Det var den første bilen som ble produsert i store antall ved selskapets nye fabrikk i Douai.

Med forhjulsdrift, ble Renault 14 utviklet for å konkurrere i småbilklassen. Småbilklassen som hadde blitt populær på grunn av lanseringen av Volkswagen Golf i 1974.

I utgangspunktet var Renault 14 tilgjengelig i versjon L og TL med en 1,2 L motor og senere 1.4 L versjoner med 59 hk eller 69 hk. Begge motorene ble utviklet i samarbeid med Peugeot. Renault 14 ble det eneste Renault-kjøretøy som brukte denne motoren.

Interiøret var generelt godt gjennomtenkt med baksete som enten kunne legges ned eller fjernes helt. Noe som gjorde bilen romslig, tatt størrelsen i betraktning. I tillegg ble reservehjulet plassert under panseret og over den tverrgående 4-sylindret motor som var plassert bakover i 72°.

Designet av Renault 14 ble rost av motorpressen som frisk og forut for sin tid, og mange har trukket en parallell mellom den og senere Peugeot 205.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]