Renault 14

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Renault 14 TL
Renault 14 L

Renault 14 er en kompakt bil produsert av den franske bilprodusenten Renault mellom 1976 og 1983. Den ble vist første gang i januar 1976, men produksjonen kom ikke igang før i juni samme år. Det var den første modellen som ble produsert i stort antall ved selskapets nye fabrikk i Douai.

Med forhjulsdrift, ble Renault 14 utviklet for å konkurrere i småbilklassen, en klasse som hadde blitt populær mye på grunn av lanseringen av Volkswagen Golf i 1974.

I utgangspunktet var Renault 14 tilgjengelig i versjon L og TL, med en 1,2 L motor og senere 1.4 L versjoner med 59 hk eller 69 hk. Begge motorene ble utviklet i samarbeid med Peugeot. Renault 14 ble den eneste Renault-modellen som brukte denne motoren.

Interiøret var generelt godt gjennomtenkt, med baksete som enten kunne legges ned eller fjernes helt. Det gjorde bilen relativt romslig, størrelsen tatt i betraktning. I tillegg ble reservehjulet plassert under panseret, noe flere Renault- og også Citroënmodeller hadde, og over den tverrgående 4-sylindret motor som var plassert bakover i 72°. Dette gjorde at det ble mer plass til bagasje, men det gikk utover plassen i motorrommet.

Renault 14-designet ble rost av motorpressen som friskt og forut for sin tid, og mange har trukket en parallell mellom Renault 14 og Peugeot 205 (som ble lansert på midten av 80-tallet).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]