Rena kartonfabrikk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Rena kartonfabrikks logo som ble tegnet av kunstneren Halvdan Gran i 1925.
Rena karton på Rena i Åmot i Innlandet drev papirproduksjon 1913–1932. Bildet er fra mai 2006 og viser fabrikkbygninger i forfall etter nedleggelsen.

Rena kartonfabrikk ASA, ofte bare kalt Rena kartong og liknende, var en bedriftRena i Åmot kommune i Innlandet som drev med papir- og kartongproduksjon. Selskapet ble grunnlagt av Tollef Kilde 1. januar 1913 og nedlagt i 1998. Rena kartong hadde på det meste ca. 550 arbeidere.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Bedriften drev sin virksomhet basert på tømmer fra østerdalsregionen. I 1916 startet produksjonen av kartong og i 1932 startet fabrikken, som den første i Norge, med produksjon av pappkasser.

Under andre verdenskrig i Norge ble fabrikken bombet, men bygd opp igjen i 1943. Under det meste av virksomheten hadde fabrikken økonomiske problemer som følge av hardt konkurranseutsatt marked. På grunn av forurensing har bedriften gjennom hele dens historie hatt pågang fra miljøvernorganisasjoner.

Fabrikken er nå revet og det er blitt bygget blokker på området. Noen renainger mener nok fortsatt at fabrikken burde vært ivaretatt og blitt brukt videre etter restaurering.