Hopp til innhold

Religioner i Afrika

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Religioner i Afrika er dels tradisjonelle animistiske religioner, og dels resultat av kulturelle utveklingsimpulser. Afrika er et omfattende kontinent, med mange ulike egne tradisjoner, og med ulike tilførte impulser i de ulike delene av kontinentet.

Tradisjonelle religioner[rediger | rediger kilde]

Tradisjonelle afrikanske religioner innbefatter et vidt spekter av tradisjonelle trosretninger. Noen av dem er unike for enkelte folkegrupper, mens andre er mer universelle.

Mange afrikanske kristne og muslimer holder fast ved noen aspekter fra sine tradisjonelle religioner.

Flere afrikanske religiøse tradisjoner, slik som jorubareligionen, ble eksportert til den nye verden som følge av slavehandelen, og finnes nå med nye uttrykk i Brasil og Karibia.

Abrahamittiske religioner[rediger | rediger kilde]

Brorparten av afrikanerne hører til abrahamittiske religioner: jødedom, kristendom og islam. Kristendom og islam er vidt spredt i Afrika. Disse religionene er ofte tilpasset afrikansk kultur og det lokale trossystemet.[1]

Kristendommen har eksistert i Afrika i to årtusener. Den koptiske ortodokse kirke, idag rådende i Egypt, Etiopia og Eritrea, er den eldste kristne tradisjon i Afrika. Misjonsvirksomhet i kolonitiden og senere har lagt et grunnlag for kristendom i Afrika, spesielt i Sentral-, Sør- og Øst-Afrika, og rundt Guineabukta.

Islam har tilhengere over hele Afrika. Det er den dominerende religionen i Nord-Afrika, og er også fremtredende i Vest-Afrika (spesielt rundt Elfenbenskysten, Nord-Ghana, sydvest- og nord-Nigeria, i Nordøst-Afrika og lang kysten av Øst-Afrika.

Det er flere grupper av afrikanske utøvere av jødedom spredt rundt på kontinentet, inkludert Beta Israel i Etiopia, Abayudaya i Uganda, the House of Israel i Ghana og Lemba i Sør-Afrika.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «The Africanization of Missionary Christianity: History and Typology», Steven Kaplan, Journal of Religion in Africa 16 (3) (1986), 165-186.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]