Reidmar

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Reidmar (Hreiðmarr) er en mytisk figur i norrøn mytologi som omtales blant annet i eddadiktet Reginsmål og i Volsungesagaen som far til Regin, Fåvne og Oter. Han er i mytologien kjent som den grådige lederen for dvergene.

Sagnene forteller at gudene Odin, Høne og Loke en gang var ved Andvarefossen. Der fikk de øye på en oter som de drepte. Skinnet av oteren tok de med til Reidmar som fortalte at det var hans sønn Oter de hadde drept. Han tok gudene til fange og forlangte som mannebot at de skulle fylle oterhammen med gull og dekke den helt med gull utenpå. Reidmar holdt Odin og Høne som gisler mens Loke dro ut for å skaffe gullet.

Loke dro tilbake til Andvarefossen og fanget dvergen Andvare. Dvergen hadde en stor gullskatt som han mætte gi fra seg for å berge livet. Med gullskatten fulgte også ringen Andvarenaut. Loke dro tilbake til Reidmar med gullet og fylte og dekket oterhammen med det. Gudene holdt først unna Andvarenaut, men Reidmar pekte på et værhår som ennå ikke var dekket av gull, og dermed måtte Odin legge på ringen også. Men da gudene ble sluppet fri sa Loke at det lå en forbannelse over ringen, og at den som eide ringen ville bli drept.

Siden krevde Fåvne og Regin frendebot for Oter, men Reidmar ville ikke gi sønnene sine noe. Da drepte Fåvne far sin og tok alt gullet. Han ble omskapt til en orm og tok med gullet til Gnitahei og voktet det der.

I diktet Fåvnesmål, som etterfølger Reginsmål i Den eldre Edda, fortelles det om Regins fostersønn Sigurd Fåvnesbane som drepte Fåvne og vant gullskatten.