Reidar O. Paulsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Reidar O. Paulsen
Født1912
Beskjeftigelse Maskinist
NasjonalitetNorge
Utmerkelser Krigskorset

Reidar Otto Paulsen (født 1912) var en norsk maskinist i handelsflåten. Han er kjent for sin innsats under andre verdenskrig, da han ble dekorert med Krigskorset, Norges høyeste utmerkelse.

Paulsen var maskinmester på en av de såkalte Kvarstadbåtene, de norske skipene som lå i Göteborg under det tyske angrepet på Norge 9. april 1940. Skipene ble forsøkt brakt over til alliert havn i Storbritannia. Den 23. januar 1941 brøt flere av Kvarstadbåtene ut i det som ble kalt «Operasjon Rubble». Skipene som trosset den tyske blokaden var MS «Elisabeth Bakke», MS «John Bakke», MT «Ranja», MS «Taurus», samt MS «Tai Shan», som ble ført av Einar F. Isaachsen. Skipene seilte fra Sverige under kommando av briten George Binney og nådde Storbritannia 25. januar 1941, lastet med viktig svensk krigsmateriell som kvalitetsstål og kulelager.

I statsråd 12. desember 1941 ble Paulsen, sammen med skipets skipsfører Isaachsen, tildelt Krigskorset «for fremragende innsats ved å bringe et verdifullt skip med verdifull last fra Sverige til Storbritannia i januar 1941.»[1] Dette var de første ordinære tildelinger av Krigskorset. Av britene ble Paulsen hedret med utnevnelse til medlem av Den britiske imperieordenen.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Erik Gjems-Onstad: Krigskorset og St. Olavsmedaljen med ekegren, Oslo: Grøndahl og Dreyers Forlag, 1995, s. 29–31.
  2. ^ M/S Tai Shan, Warsailors.com.