Rehavia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bonen House i Rehavia, bygd i 1935 i internasjonal stil.

Rehavia eller Rechavia (hebraisk: רחביה, arabisk: رحافيا) er et nabolag i Jerusalem med mer velstående jøder. Det ligger mellom vestbyens sentrum (Knesset) og Talbiya.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Helt siden området ble etablert i 1920-årene er det blitt assosiert med tysk-jødisk kultur og tradisjon. Nabolaget har vært en øy for tysk kultur og språk, også etter opprettelsen av staten Israel og fremover. Her er Schocken-biblioteket (bygd opp av den tysk-jødiske redaktør Salman Schocken), med landets største og viktigste samling av tysk litteratur.[1]

Jerusalems Terra Sancta College på Keren Hayesod Street i Rehavia

Forstaden fikk sitt navn fra Eliezer Yellin, den første beboer der og en av dens tidlige arkitekter; han navngav området etter Moses' sønnesønn, «Rehavia»,[2] et navn som kan transkriberes på flere måter (1. Krønikebok 23,17; 24,21; 26,25 benytter i Bibel 2011 på norsk Rehabja).

Nabolaget ble bygget på mark kjøpt av Israel Land Development Company fra det gresk-ortodokse patriarkat av Jerusalem i 1921.

Gatene i Rehavia bærer navn på forfattere fra den jødiske kulturs gullalder i Spania (800- til 1000-tallet).

Kjente beboere[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Ghosts of Rehavia's Zeitgeist». 
  2. ^ «How Ramban's 'desolate' Jerusalem area transformed into yekkes' Rehavia». 
  3. ^ Steve Jourdin, préface de Élie Barnavi. Israël : autopsie d'une gauche (1905–1995). Lormont (Gironde): Éditions le bord de l’eau. s. 198. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) Rehavia – kategori av bilder, video eller lyd på Commons