Regionalt kunnskapssenter for barn og unge

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Regionalt kunnskapssenter for barn og unge (RKBU) er en norsk ordning med fire regionale kunnskapssentre (RKBU Midt-Norge, RKBU Vest, RKBU Nord og RBUP Øst og Sør). Sentrene grunnfinansieres av Helsedirektoratet (Hdir) og Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir). Rammer og retningslinjer for senterenes oppgaver og virksomhet gis i et årlig tilskuddsbrev.

Midt-Norge[rediger | rediger kilde]

Regionalt kunnskapssenter for barn og unge - psykisk helse og barnevern Midt-Norge, i daglig omtale RKBU Midt-Norge, ved NTNU, er et forsknings- og utviklingssenter som har som mål å ivareta problemstillinger knyttet til barn og unges psykiske helse, omsorg, utvikling og tjenestebehov i regionen.[1] Forskningen til senteret skal være tverrfaglig og praksisrelevant og bidra til å øke kvaliteten på tjenestene rettet mot barn og unges psykiske helse og omsorg. Senteret driver, i tillegg til forskning, med undervisning, utviklingsarbeid og formidling.[2]

Fra 1. januar 2017 er senteret underlagt Institutt for psykisk helse ved Fakultet for medisin og helsevitenskap, som en følge av fusjonen mellom NTNU, Høgskolen i Gjøvik (nå: NTNU i Gjøvik), Høgskolen i Sør-Trøndelag og Høgskolen i Ålesund (nå: NTNU i Ålesund).

RKBU Midt-Norge ble opprettet 1. januar 2013 etter en sammenslåing av Barnevernets utviklingssenter (BUS) og Regionsenter for barn og unges psykisk helse (RBUP). RBUP var før dette tilknyttet Institutt for nevromedisin ved Det medisinske fakultet, mens BUS lå under NTNU Samfunnsforskning AS. Mellom 2013 og 2017 var senteret direkte underlagt Det medisinske fakultet (DMF). Senteret er lokalisert i bydelen Øya i Trondheim og har om lag 70 ansatte (2018).

Den første senterlederen for RKBU Midt-Norge var siden oppstarten Odd Sverre Westbye. Han var tidligere senterleder for RBUP. Fra og med desember 2020 overtok Marit By Rise stillingen.

Nord-Norge[rediger | rediger kilde]

RKBU Nord driver med forskning, fagutvikling og opplæring for fagfolk som arbeider med barn, unge og deres familier.[3] Senteret er tilknyttet Universitet i Tromsø og samarbeider med andre regionale kompetansesentre, som SANKS, ViVat, KoRus Nord, RVTS Nord og NAPHA.[4] RKBU Nord har om lag 52 ansatte (2022).

Senteret inkluderer tre forskningsgrupper med fokus på ulike aspekter av barns og unges trivsel, herunder forebyggende og helsefremmende tiltak, barn- og familievern, kunnskapsbasert praksis.[5] PIRM-studien,[6] SKO-studien[7] og De Utrolige Årene (DUÅ) er eksempler av pågående forskningsprosjekter ved RKBU Nord.[8]

RKBU Nord har også ansvar for redaksjonen av et elektronisk vitenskapelig tidsskrift, Ungsinn, som publiserer kunnskapsoppsummeringer om tiltak for barns og unges psykiske helse.[9][10] Tidsskriftets hovedmål er å bidra til at barn, unge og deres familier har tilgang til effektive tiltak som fremmer god psykisk helse og forebygger psykiske utfordringer.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Om Regionalt kunnskapssenter for barn og unge - RKBU Midt-Norge». www.ntnu.no. Besøkt 12. april 2018. 
  2. ^ RKBU Midt-Norges nettsider
  3. ^ «Regionalt kunnskapssenter for barn og unge, Nord (RKBU Nord) – UiT». uit.no. Besøkt 25. september 2023. 
  4. ^ «Regionalt kunnskapssenter for barn og unge, Nord (RKBU Nord) – UiT». uit.no. Besøkt 25. september 2023. 
  5. ^ «Regionalt kunnskapssenter for barn og unge, Nord (RKBU Nord) – UiT». uit.no. Besøkt 25. september 2023. 
  6. ^ «PIRM | UiT». uit.no. Besøkt 25. september 2023. 
  7. ^ «Samhandling og kvalitet i kommunale tjenester for barn, unge og deres familier (SKO-studien) | UiT». uit.no. Besøkt 25. september 2023. 
  8. ^ «De Utrolige Årene (DUÅ)». De Utrolige Årene (DUÅ). Besøkt 25. september 2023. 
  9. ^ «Ungsinn. Tidsskrift for virksomme tiltak for barn og unge». septentrio.uit.no. Besøkt 25. september 2023. 
  10. ^ «Ungsinn». ungsinn.no. 17. juli 2023. Besøkt 25. september 2023. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]