Realpresens

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Juan de Juanes 002.jpg

Realpresens er innen kristendommen den lære at Kristi legeme og blod er i sannhet nærværende i nattverdselementene.

Katolikker, ortodokse, lutheranere[rediger | rediger kilde]

Det er forskjeller mellom den katolske og ortodokse lære om dette på den ene side, og den lutherske på den annen, men det de har til felles er at den som mottar nattverdselementene, faktisk mottar Kristi legeme og blod.

Realpresensen anses å inntre ved lesningen av innstiftelsesordene under feiringen av nattverden. Den innebærer at (katolsk syn - transsubstantiasjon:) brødet og vinen forvandles til Kristi legeme og blod selv om nattverdselementene beholder sine ytre egenskaper / aksidenser, eller (luthersk syn - konsubstansiasjon:) Kristi legeme og blod blir nærværende i brødet og vinen, «med og under» - men uten at elementene opphører å være brød og vin også substansielt.

Teologien om at forvandlingen finner sted er således felles for luthersk og katolsk teologi.

Andre protestanters avvisning av realpresendenser[rediger | rediger kilde]

Men den reformerte protestantiske tradisjon avviser læren om realpresens. Zwinglianer oppfatter Kristi nærvær som «symbolsk». Ifølge Jean Calvin blir Kristi legeme og blod ikke nærværende i brødet og vinen, men disse elementer blir redskap ved hvilke den troende kommunikanten simultant kan ta imot Kristi sanne legeme og blod i himmelen. Dette syn har påvirket metodister og mange evangelikale anglikanere.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Dop, nattvard, ämbete: den officiella texten från Faith and Order med kommissionens egna kommentarer. Uppsala: Nordiska ekumeniska rådet 1994.
  • Hardt, Tom G.A., Om altarets sakrament: en bok om den lutherska nattvardsläran. Uppsala: Pro Veritate 1973.
  • Kandler, Karl-Hermann, Christi Leib und Blut: Studien zur gegenwärtigen lutherischen Abendmahlslehre. Hannover: Lutherisches Verlagshaus 1982.
  • Nattvardens teologi. Stockholm: Verbum 1996.
  • Peters, Albrecht, Realpräsenz: Luthers Zeugnis von Christi Gegenwart im Abendmahl. 2. Aufl. Berlin 1960.