Reader

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search

Reader (engelsk: «leser») er en høyere akademisk stilling ved universiteter i Storbritannia, og noen universiteter i Australia og New Zealand. Stillingen er plassert mellom Professor og Senior Lecturer (omtrent tilsvarende førsteamanuensis). Den tilsvarer den tidligere norske universitetsstillingen som dosent (avskaffet 1985) og den nåværende professorstillingen i Norge. I noen samveldestater (bl.a. de fleste universiteter i Australia og New Zealand) brukes Associate Professor i stedet for Reader om stillingen mellom Senior Lecturer og Professor.

I Storbritannia vil man etter avlagt ph.d. typisk være ansatt som f.eks. research associate eller associate lecturer. Deretter vil neste steg på karrierestigen være lecturer, fulgt av senior lecturer, så av reader og til slutt av professor.

Reader er langt på vei sammenlignbar med den svenske dosenttittelen, som ofte oversettes som Associate Professor eller Reader, med den forskjell at dosent i Sverige ikke er en stillingsbetegnelse, men en personlig tittel knyttet til kompetanse.[1]

Plassering i ulike systemer[rediger | rediger kilde]

Norsk hierarki før 1985 Norsk hierarki etter 1985 Samvelde-systemet Det amerikanske systemet
Professor Professor Professor Professor
(«Distinguished Professor»,
«named chairs» og tilsvarende)
Dosent Reader eller
Associate Professor
Professor
Førsteamanuensis Førsteamanuensis Senior Lecturer Associate Professor
Amanuensis eller
Universitetslektor eller
Høgskolelektor
Amanuensis eller
Universitetslektor eller
Høgskolelektor
Lecturer Assistant Professor

Referanser[rediger | rediger kilde]