Raw (foto)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Raw-filer er «negativ film» i digitale kameraer som må bearbeides til bilder.

Raw (engelsk for ) er en fellesbetegnelse for filformater som kan benyttes ved digital fotografering. En billedfil av raw-format er ikke prosessert og således ikke klar til å bli trykket eller redigert. Raw-filer må etterbehandles i kameraet, eller på en datamaskin, med en raw-konverterer, og lagres i et annet filformat som TIFF, JPG eller PNG.

Det vanlige er at et digitalkamera produserer JPG-filer som er komprimert, og har automatisk fått justert både hvitbalanse, fargemetting og kontrast.

Karakteristisk for raw-filer er at de ikke er bearbeidet eller endret av kameraets innebygde billedbehandlingsprogram. For de som selv ønsker å ha kontroll over bildenes egenskaper og kvalitet, er raw-filer formatet som er best egnet for digital etterbehandling. Bildene framstår, i rå form, avhengig av hvordan kameraets sensorer fanger opp farge og lys. Det er dusinvis av ulike raw-filer (formater) i bruk, avhengig av type utstyr, som kameraer og filmskannere[1], og produsent av utstyr.

«Digitale negativer»[rediger | rediger kilde]

Raw-filer kalles tidvis for digitale «negativer» ettersom de har samme rolle som negativer i tidligere fotografering med film: det vil si negativer i den mening at det ikke er direkte anvendelig som et bilde, men har likevel all informasjon som er nødvendig for å opprette et bilde. Likeledes er prosessen med å konvertere et raw-format, til et tilgjengelig synbart format, analogt med tidligere tiders mørkeromsarbeid hvor fotografisk film ble omdannet til papirkopier. Prosessen med å konvertere et raw-format er å foreta en rekke valg angående hvitbalanse, farger og kontrast for å ende opp med det ferdige bilde. Tilsvarende som med negativer er raw-filene originaler hvor man kan gjenta prosessen med andre valg, om ønskelig.

Fordeler ved raw[rediger | rediger kilde]

  • Ikke noe kvalitetstap pga. kameraets behandling av bildet.
  • Større fleksibilitet ved etterbehandling av bildet.
  • Store muligheter for at framtidige konverteringsverktøy vil få frem enda bedre kvalitet av bildet, etter behandling.

Ulemper ved raw[rediger | rediger kilde]

  • Filene er langt større enn komprimerte; opptil seks ganger større enn en JPG-fil.
  • Ingen standard behandlings/konverterings-prosess. Hver enkelt produsent og kameramodell har egne innfallsvinkler for å tolke en raw-fil.

Fabrikanter og respektive fil-endelser[rediger | rediger kilde]

Fabrikant Fil-endelse
Adobe .dng
Arri Alexa .ari
Canon .crw .cr2
Casio .bay
Epson .erf
Fuji .raf
Hasselblad .3fr
Hasselblad, Imacon .fff
Kodak .dcs .dcr .drf .k25 .kdc
Leaf .mos
Leica .raw .rwl .dng
Logitech .pxn
Mamiya .mef
Minolta, Konica Minolta .mrw
Minolta, Agfa .mdc
Nikon .nef .nrw
Olympus .orf
Panasonic .raw .rw2
Pentax .ptx .pef
Phase One .cap .iiq .eip
RED Digital Cinema .r3d
Samsung .srw
Sigma .x3f
Sony .arw .srf .sr2

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]