Rauni Mollberg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Rauni Mollberg i 2007

Rauni Mollberg (født 15. april 1929 i Tavastehus i Finland, død 11. oktober 2007) var en finsk film- og TV-regissør som er anerkjent for sine fiksjonsfilmer hvis tematikk tar for seg naturens påvirkningskraft på menneskets liv og virke. Seksualitet og oppvekst er også temaer som blir satt opp mot det naturlige ubarmhjertige bakteppet som filmene blir satt i.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Mellom 1948 og 1950 studerte han ved teaterhøyskolen i Helsingfors.

Med sin regidebut Jorden er en syndefull sang (Orig : Maa on syntinen laulu) skapte Mollberg en meget sterk film. Den slo an både på nasjonalt plan, med 700 000 solgte billetter, samt på ett internasjonalt plan på en rekke festivaler.

Her etablerte han sitt stilistiske varemerke: «en realistisk naturalisme hvis utrykksfulle kraft gjør at skillet mellom mennesket og natur svinner hen, river dem løs fra både livets illusjoner og kulturens polerte overflate.» (Sakari Toiviainen. Fritt oversatt)

Hans signaturgrep er vanskelig å overse. Utpreget bruk av subjektiv kameraføring, det transfikserte blikket til skuespillerne, den mystiske og sigende kvaliteten ved lydbildet. Hans fokus på bilder framfor dialog er også ett varemerke, de få ytringer som skjer er nøye gjennomtenkt.

Jorden er en syndefull sang er et seksuelt ladet verk, og bruker den finske naturen, ikke som ett bakteppe, men som en integrert del av den helhetlige estetikken. Mollbergs distinkte kameraføring etableres også her i hans debutfilm. Kamera pleier å hvile på de strenge, slitne ansiktene, fra en elevert posisjon, like over øyehøyde.

I 1963 begynte han som regissør for Yles TV-teater.

Filmografi[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(sv) Rauni Mollberg i Biografiskt lexikon för Finland

Kilder[rediger | rediger kilde]