Rashad Mehanna

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Rashad Mehanna
Født2. oktober 1909
Koom Hamada, Egypt
Død3. januar 1996 (86 år)
Utdannet ved Egypts militærakademi
Beskjeftigelse Politiker
Nasjonalitet Egypt
Transportminister
30. juli 1952–2. august 1952
ForgjengerMohamed Zoheir Garranah Bey[1]
EtterfølgerMohamed Zoheir Garranah Bey[1]
Regent av Egypt
2. august 1952–14. oktober 1952

Rashad Mehanna (født 2. oktober 1909, død 3. januar 1996) var en egyptisk oberst som spilte en betydelig rolle under den egyptiske revolusjonen i 1952 og senere deltok han i egyptisk politikk og holdt flere politiske posisjoner.

Mehanna studerte medisin før han droppet ut og sluttet seg til egyptiske militærakademiet som han ble uteksaminert fra i 1932 og da sluttet han seg til en artilleri-enhet tilhørende den egyptiske hæren. Mehanna reiste til Storbritannia i 1937 etter å ha blitt tildelt et militært stipend, og han var tilbake i Egypt et år senere for å arbeide som lærer ved en militær skole i hjemlandet. Han var den første egyptiske offiseren som spesialisere seg i luftforsvar. Mehanna ble arrestert i 1947 sammen med en gruppe høytstående offiserer som ble tiltalt for en sammensvergelse mot kong Farouk I av Egypt. Mehanna ble imidlertid løslatt kort tid senere. Mehanna ble kontaktet av statslederen Gamal Abdel Nasser i 1949 og han deltok under den første forberedende planleggingen før utbruddet av den egyptiske revolusjonen.

Etter at den egyptiske revolusjonen fant sted i juli 1952, ble Mehanna utnevnt til samferdselsminister i den første post-revolusjonære regjeringen, som ble ledet av Ali Maher. Mehanna fungerte som et mellomledd mellom en politisk komite bestående av offiserer og den nye egyptiske regjeringen, fordi han var medlem av begge. Tidlig i 1953, begynte flere rapporter å sirkulere som indikerte at Mehanna var lederen i et kuppforsøk. Som en følge av disse rapportene ble Mehanna anklaget for å stå bak en kontrarevolusjonær sammensvergelse og han ble dømt til livsvarig fengsel den 30. mars 1953. Imidlertid ble han løslatt i 1956 og deretter ble han satt i husarrest. Mehanna døde den 3. januar 1996, da han var 87 år gammel.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «محمد رشاد مهنا وزيراً للمواصلات في وزارة علي ماهر الرابعة» [Appointment of Rashad Mehanna as Minister of Transport in Ali Mahir's Fourth Cabinet] (Arabic). Bibliotheca Alexandrina: Memory of Modern Egypt Digital Archive. Besøkt 5. august 2010.