Rampemuffe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

En rampemuffe er en type gjengeinnsats for treverk. Den festes typisk i et forboret hull enten ved å skrus eller hamres inn, og holdes da på plass i arbeidsstykket slik at man får et solid festepunkt for en maskinskrue. En fordel med rampemuffer fremfor sargbolter og klomuttere er at de kan installeres fra den ene siden av arbeidsstykket.

Rampemuffe er en av flere typer vanlige møbelskruer.

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Navnet er avledet fra det beskyttede merkenavnet RAMPA fra det tyske selskapet med samme navn (etter samme mønster som Unbrako).

Rampemuffe

Skrutype[rediger | rediger kilde]

Skrueinnsatsmuttere har en utvendig gjenge, og vanligvis både flatspor og et innvendig sekskanthode slik at den kan trekkes til med en flat skrutrekker eller en sekskantnøkkel. Innsatsene kommer i forskjellige størrelser og med forskjellige maskingjenger (for eksempel M6-gjenger). Det forborrede hullet må være dypt nok for innsatsmutteren pluss eventuell ekstra lengde for bolten som skal skrus inn i mutteren.

Type som slås inn[rediger | rediger kilde]

Slåinnsatsmuttere er en variant som slås inn med hammer, og er linet med utstikkende mothaker som biter i og gir mothold i treverket. De er ofte laget av stål, messing eller nylon, og er laget for å fungere i både tre og sponplater.[1]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Willacy, p. 39.