Hopp til innhold

Rail Baltica

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Rail Baltica som skal forbinde Helsingfors – Tallinn – Riga – Kaunas – Warszawa og Berlin. Den stiplede linje inkluderer Vilnius og Tartu på ruten. Grafikk fra Transport- og kommunikasjonsministeret i Republikken Latvia

Rail Baltica er en av de prioriterte prosjektene i EUs Transeuropeiske transportnett (TEN-T). Prosjektet er ment å skulle forbinde Finland, Baltikum og Polen, og forbedre forbindelsen mellom Sentral- og Øst-Europa med Tyskland. Prosjektet fremstiller en sammenhengende jernbaneforbindelse fra Tallinn i Estland til Warszawa i Polen, via Latvia og Litauen. Strekningen mellom Helsingfors og Tallinn betjenes av eksisterende ferger. Det er foreslått en fremtidig jernbanetunnel, Helsingfors-Tallinn-tunnelen, mellom de to byene. Jernbanestrekningen fra Tallinn til Warszawa vil bli minst 950 km.

Finansiering[rediger | rediger kilde]

Prosjektet skal finansieres av de berørte landene og av EU gjennom budsjettet til TEN-T, (124 millioner euro) og kapital beregnet på nye medlemsstater i EU. Den totale kostnaden vil bli på minst 5 milliarder euro. Den første fasen vil fullføres i 2013, og andre fase i 2020.

Muligheter[rediger | rediger kilde]

Rail Baltica vil gjøre det mulig å flytte store deler av regionens godstrafikk fra vei til bane, som på det nåværende tidspunkt transporteres nordover mot Russland av tunge lastebiler. I Polens tilfelle kjører lastebilene på lokale veier gjennom tettsteder i regionen Podlasie, noe som er trafikkfarlig. Å flytte transporten over på jernbane vil øke sikkerheten på lokalveiene, samtidig som man får lavere utslipp og drivstofforbruk. I tillegg vil man få en fornuftig og komfortabel passasjertrafikk, noe som ikke eksisterer nå.

Rail Baltica kan bli et bærekraftig alternativ til den planlagte motorveien Via Baltica, som er kontroversiell på grunn av miljøhensyn. Jernbanen vil ha sosiale og økonomiske fortrinn, i tillegg til å forbedre miljøet.

Problemer[rediger | rediger kilde]

Et av problemene ved prosjektet er at de baltiske landenes eksisterende jernbanenettverk må bygges om fra det russiske systemet med 1520 mm sporvidde til 1435 mm normalspor.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) Rail Baltica – kategori av bilder, video eller lyd på Commons Rediger på Wikidata