Ragnhild Jølsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sideversjon per 19. jun. 2008 kl. 13:36 av Ign (diskusjon | bidrag)
Ragnhild Jølsen
Forfatteren Ragnhild Jølsen
Født28. mars 1875
NorgeNorge Norge Enebakk i Enebakk
Død28. januar 1908
NorgeNorge Norge Enebakk i Akershus
BeskjeftigelseSkribent Rediger på Wikidata
Utdannet vedHartvig Nissens skole
Partner(e)Carl Dørnberger
FarHolm Jølsen
SøskenOlaf Elias Jølsen
NasjonalitetNorge

Ragnhild Theodora Jølsen (født 28. mars 1875 på storgården Ekeberg i Enebakk, død 28. januar 1908) var en norsk forfatter, født i Enebakk, Akershus.

Hun flyttet til Kristiania i 1889 etter at familien fikk økonomiske vanskeligheter. Hennes far, Holm Jølsen var en av de tidlige industripionerer og drev norges tredje største fyrstikkfabrikk i Ekebergdalen i tiden 1866 - 1886. Ragnhild Jølsen flyttet tilbake til Enebakk i 1896. Muntlige tradisjoner, særlig fra Enebakk, går igjen i Jølsen sine verker.

Jølsen blir regnet som en kontroversiell forfatter i brytningen mellom det gamle bygdesamfunnet og det moderne industrisamfunnet.Typisk for hennes forfatterstil er de korte, avhuggede setninger, nesten manisk lydende, som i bibelform, og hennes skildringer beveger seg hele tiden i skjæringspunktet mellom drøm og virkelighet.

Etter å ha mottat et legat reiste hun til Roma i november 1906 og vendte ikke tilbake til Enebakk før i juli 1907. I denne tiden innledet hun et forhold til den gifte norske maleren Carl Dørnberger.

Jølsen døde i januar 1908, trolig etter en overdose sovepulver. Bak seg efterlot hun noen av de sterkeste lidelsesmanifeste kvinneskildringer som er skapt i norsk litteratur. Både som privatperson og forfatter gikk hun sine egne veier, og mesteparten av sitt korte, voksne liv levde hun som bohem. Dertil sjokkerte hun med sine bøker som åpent skildret kvinners seksualliv og drifter, noe som fikk enkelte kritikere til å hevde at det måtte være en mann, og ikke en kvinne som kunne ha skrevet dette.

Ganske galt har hun for ettertiden stått for å være en av mange samtidige heimstadsdiktere, ser man bort fra hennes novellesamling "Brukshistorier". Det er en ganske annen stil som preger storparten av hennes romaner, det er de slyngende motivers "art noveu" og en gjennomgående fatalistisk dekadense som tegner seg i hennes intense og beundringsverdige kunstnergjerning.

Jens Bjørneboe har delvis skildret hennes liv i den biografiske romanen "Drømmen og Hjulet" (1964). Andre biografier er Antonie Tibergs "Ragnhild Jølsen i liv og digning" (1909), Øivind Ribsskog "Ragnhild Jølsens saga" (1976), Kari Christensen "Portrett på mørk treplate" (1989) og Håkon Tysdal "Fra Ign til Fontana di Trevi - en reise gjennom Ragnhild Jølsens siste leveår" (2008). En ny biografi skrevet av Arnhild Skre utkommer på Aschehoug forlag høsten 2008. Rockegruppa Moys har satt musikk til Ragnhild Jølsens tekster på platen "Måneskinn og tåke" som utkommer i oktober 2008.

I Ragnhild Jølsens hjemkommune Enebakk, ble det i 2008 markert at det var 100 år siden hun døde.

Bibliografi

Eksterne lenker

Ragnhild Jølsen – originaltekster av og om forfatteren fra Wikikilden