Hopp til innhold

Rachel Jackson

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Rachel Jackson
FødtRachel Donelson
15. juni 1767[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Halifax County
Død22. des. 1828[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (61 år)
Nashville
BeskjeftigelsePolitiker Rediger på Wikidata
EktefelleLewis Robards (17851794)[5]
Andrew Jackson (17941828)[6][7][8][9]
FarJohn Donelson
SøskenSamuel Donelson
Severn Donelson
John Donelson
BarnAndrew Jackson Jr. (adoptivsønn)
Lyncoya Jackson (adoptivsønn)
PartiDet demokratiske parti
NasjonalitetUSA
GravlagtTennessee
Signatur
Rachel Jacksons signatur

Rachel Donelson Robards Jackson, født Rachel Donelson (17671828) var hustru til Andrew Jackson som var USA's president, dog først etter Rachels død, og hun er dermed ikke regnet som førstedame.

Rachel Donelson ble født i det som nå er Halifax County i Virginia som datter av oberst John Donelson og Rachel Stockley-Donelson. Familien flyttet rundt til blant annet Tennessee og Kentucky, innen faren døde da Rachel var atten år. Omtrent samtidig giftet hun seg med hun oberst Lewis Robards, men han var sykelig sjalu, og paret ble separert i 1790 tross Rachels forsikringer om sin uskyld. Robards sendte henne hjem til moren som nå hadde et pensjonat i nærheten av Nashville i Tennessee.

På dette pensjonatet flyttet Andrew Jackson inn, og han og Rachel ble snart forelsket i hverandre. Imidlertid vendte Robards tilbake for å hente sin hustru, og Rachel fulgte mest pliktskyldig med. Hun fant derimot fort ut at Robards sjalusi ikke var blitt mindre, og da Jackson hørte om dette, dro han til Kentucky og hentet henne tilbake.

I desember 1790 meddelte Robards sin hustru at han hadde søkt om skilsmisse og at denne var godkjent. Året etter giftet Rachel seg med Jackson. Det viste seg noe senere at skilsmissen ikke var gått gjennom, og dette ekteskapet var derfor ugyldig. Da skilsmissen omsider var juridisk gyldig, giftet paret seg én gang til den 17. januar 1794, og denne gangen var ekteskapet lovlig.

Paret var barnløst og valgte å adoptere en av hennes nevøer som de kalte Andrew Jackson jr. Senere adopterte de også et foreldreløst barn som døde av tuberkulose som sekstenåring. Paret ble også verger til flere barn fra Rachels familie.

I forbindelse med det amerikanske presidentvalget 1828 gravde Andrew Jacksons motstandere frem den gamle historien om det ugyldige ekteskapet og brukte dette mot ham. Han forsøkte å holde dette skjult for den nå syke Rachel, men hun kunne ikke unngå at høre nok til å innse at hennes fortid var en belastning for hennes mann. Dette var sannsynligvis med på å forverre hennes helse. Kort etter valget døde Rachel Jackson uventet av et hjerteinfarkt, og hun fikk derfor ikke å oppleve å se sin mann innsatt som president.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Rachel-Jackson, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b GeneaStar, GeneaStar person-ID donelsonr[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b The Peerage, oppført som Rachel Donelson Robards, The Peerage person ID p32358.htm#i323575, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b Find a Grave, Find a Grave-ID 19468, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ FamilySearch Family Tree, FamilySearch person ID L8SC-9VH, besøkt 13. desember 2021[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ Smithsonian Magazine, «Rachel Jackson, the Scandalous Divorcee Who Almost Became First Lady», utgitt 15. juni 2017, besøkt 13. desember 2021[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ Tennessee Encyclopedia, Tennessee Encyclopedia ID rachel-donelson-jackson, besøkt 13. desember 2021[Hentet fra Wikidata]
  8. ^ arkiv-URL web.archive.org, thehermitage.com, besøkt 13. desember 2021[Hentet fra Wikidata]
  9. ^ arkiv-URL web.archive.org, www.whitehouse.gov, besøkt 13. desember 2021[Hentet fra Wikidata]