RøverRadion

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

RøverRadion er et radioprogram fra Foreningen Røverhuset. Dette er fengselsradio som lages av og for innsatte i norske fengsler. RøverRadion kringkastes inne i fengslene, men som eneste i verden så kringkastes programmet også på utsiden av fengselsmurene via NRK P2. RøverRadion kommer også ut på podcast en gang i uka. Enten via iTunes, android podcast-apper, eller Spotify. Foreningen ble opprettet i 2013 av Mina Hadjian som er ansvarlig redaktør. RøverRadion er et ytringsfrihetsprosjekt og jobber for å gi innsatte en stemme i samfunnet. Foreningen er en veldedig, non-profit organisasjon som blir finansiert av forskjellige offentlige og private tilskuddsordninger.

Bakgrunnen for RøverRadion var pilotprosjektet Radio Inside i Halden Fengsel. Den ble fra 2011 drevet av Mina Hadjian og stiftet på initiativ fra fengselsdirektør Are Høidal og tidligere innsatt Trond Henriksen. Programmet ble laget av de innsatte og kringkastet utenfor murene på Radio Prime i hele Østfold. I 2013 reiste Hadjian til Oslo og stiftet Røverhuset. I juni 2014 startet prosjektet RøverRadion, med en redaksjon i Oslo Fengsel. I 2015 utvidet RøverRadion med redaksjoner i Bredtveit kvinnefengsel og Sarpsborg fengsel. I 2018 kom ytterligere en utvidelse til Eidsberg fengsel, et fengsel som er rettet mot de yngste straffedømte i Norge. Samtidig med utvidelsen mot Eidsberg, inngikk RøverRadion et samarbeid med Studentradioen i Bergen for å produsere radio på innsiden av Bergen fengsel. I 2019 ble Halden det sjette fengselet med RøverRadioredaksjon. I dag har RøverRadion redaksjoner i Oslo, Bergen, Eidsberg, Halden, Sarpsborg og Bredtveit.

RøverRadion er del av og med-oppretter i et større internasjonalt fengselsradiosamarbeid kalt Prison Radio International, der andre medlemsland inkluderer blant annet Storbritannia, Sverige, Israel, Ungarn, Trinidad og Tobago, Spania og Australia. RøverRadion er et prisvinnende radioprogram som har vunnet priser under Prix Radio i 2015 (årets lokale sendeflate), 2017 (årets spesialprogram) og 2019 (årets lokale sendeflate). I tillegg har RøverRadion mottatt internasjonale priser under konferansen Inside Prison Radio i 2015, 2016 og 2018. Ansvarlig redaktør Mina Hadjian ble også tildelt prisen for "årets nyskaper" fra Oslo redaktørforening i 2019.

RøverRadion følger norsk presses etiske regelverk gjennom Redaktørplakaten og Vær Varsom-plakaten.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  1. https://www.vartoslo.no/roverradion-er-verdens-eneste-fengselsradio-med-sendinger-tilgjengelige-utenfor-murene/ Arkivert 7. oktober 2019 hos Wayback Machine.
  2. https://www.abcnyheter.no/nyheter/kultur/2019/03/05/195558658/redaktorpriser-til-aftenposten-vg-og-roverradion
  3. https://www.smaalenene.no/lokale-nyheter/indre-ostfold-fengsel/eidsberg/na-skal-de-innsatte-fortelle-om-livet-bak-murene-pa-riksdekkende-radio/s/5-38-549708
  4. https://www.smaalenene.no/nyheter/eidsberg-fengsel/mysen/innsatte-i-eidsberg-fengsel-skal-lage-roverradio/s/5-38-524070

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]