Røværulykken

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Røværulykken
Dato13. oktober 1899
UlykkesstedHaugesund
Årsakorkan
Tall
Omkomne30
Kart

Røvær-ulykken den 13. oktober 1899 var en hendelse hvor 30 personer fra samfunnet på Røvær, bestående av 130 innbyggere, omkom da de kullseilte. De var et gravfølge på vei tilbake til Røvær fra Haugesund.

Forløp[rediger | rediger kilde]

De ble overrasket av en orkan som senere på kvelden og natten også tok livet av rundt 140 personer i Titran-ulykken. Blant de omkomne var det 13 gifte menn. Tolv enker med 36 farløse, ukonfirmerte barn satt igjen.

Det er reist en minnestøtte for ofrene i dette tragiske forliset.[1]

Titran–Røvær-fondet[rediger | rediger kilde]

Titran–Røværfondet (1900-?), ofte bare kalt Titranfondet, ble opprettet ved kongelig resolusjon av 7. juli 1900. Da ble de innsamlete midlene til de etterlatte etter stormulykkene høsten 1899 fordelt, etter at en komité under ledelse av preses i Selskapet for de norske fiskeriers fremme i Bergen, senere statsråd Kristofer Lehmkuhl, hadde forberedt saken. Mesteparten av materialet her ser ut til å stamme fra denne komiteen.

Det er uklart om en kan tale om bare ett fond. Ved fordelingen ble det nemlig overlatt til lokale styrer eller avdelinger i Haugesund, Bergen (Fiskeriselskapet), Kristiansund og Nordlands amt å forvalte mesteparten av midlene. For Nordlands vedkommende ble forvaltningen tillagt styret for det fondet som ble opprettet etter stormulykken i Lofoten i 1893. Disse lokale fondsstyrene skulle sende årsmelding til Fiskeristyrelsen.

Et relativt stort beløp ble ikke fordelt i 1900. Det ble forvaltet av Fiskeristyrelsen/direktoratet som et slags reservefond. Dette fondet var kommet opp i 125 000 kroner i 1907, og gikk antakelig inn som et reservefond i ulykkesforsikringen for fiskere da denne kom i gang i 1909 (se Årsberetning vedk. Norges fiskerier nr. 1/1907 og O.prop. 10/1908). Administrasjonen gikk da over til Riksforsikringsanstalten (Rikstrygdeverket).

Titranfondet omtales fremdeles i slutten av 1930-årene da de lokale avdelingene fremdeles satt med udisponerte midler.[2]

Galleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «En tragedie» Arkivert 27. juni 2015 hos Wayback Machine., Røvær-samfunnet
  2. ^ Se St.med. 32, 1939, bilag s. 5

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]