Hopp til innhold

Rønvikjordene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Rønvikjordene er fellesbetegnelsen for jordbruksarealene sørøst for bydelen Rønvika i Bodø. Jordene benyttes av to gårder: Den ene er Bodin gård, som er en 4H-gård, og den andre er en testgård, som tester ulike typer gress.

Det er veldig omdiskutert om å legge ned all jordbruk på området, til fordel for bebyggelse, som kommunen selv støtter. Fylkeskommunen, på sin side, vil bevare jordene og innføre økologiske melkekyr.[1] Det har vært interesse for å legge tilrette for økologisk melkeproduksjon, aktiviteter og annen mulig landbruk på jordene. Personene som står bak et mandat som brenner for å utrede og beholde jordene, er landbruksdirektær Hanne Østerdal i Bodø kommune, Fylkesmannen i Nordland, Landbruks- og matdepartementet (LMD), Nordland fylkeskommune og Bioforsk. De har per 1. november 2008 utredet en rapport som beskriver planer for fremdift av jordene. Dette er på grunn av at det er høyt ønsket at jordene skal bevares, for å kunne produsere lokal og kortreist mat til befolkningen i byen blant annet.

All jorda på Bodin gård er avsatt i hav eller på en strandflate skiftende vannløp og vannstand, og området er generelt flatt. Områdene har vært ei stor strandflate, men høydeforskjellen er stor nok til at de øvre områdene ble tørrlagt før de nederste. Dette betyr at jorden på området er relativt variabel, til tross for at store områder har bestått av 2 meter dyp myr flere år tilbake i tid. Av naturlige årsaker og jordbruk, er ikke myra like dyp lengre, og man kan finne både myrjord og skjellsand.

Vågønes

[rediger | rediger kilde]

Er på en del av jordene, men har også et område man kan bruke til å gå tur på. Her kan man finne spennende historie fra jernalderen.

Jordene har blitt brukt til jordbruk i omtrent 100 år.

Vågønes er den første Nord-Norske Statlige Forsøksstasjon, som ble brukt til å jobbe fram produksjon av mat og jordbruk. Her er det mulighet for å se bautasteiner, rester av materiell fra jernalderen, og gravhauger der blant annet 4 av dem er dokumentert å være fra vikingtiden.[2]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata