Bodin gård

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Bodin gård er en gård i Bodø som holder til på Rønvikjordene, som ble stiftet og registrert den 23.02.1995[1]. Gården har historie tilbake til 1897. Gården ligger sentrumsnært, og er ikke økologisk. [2]

Bodin 4H holder til i noen av lokalene til Bodin gård. Her kan du blant annet se dyrene sau, gris, hest, kanin, katt, hund og høns. Gården er vel egnet for besøkende i alle aldre.

Fra 1.1. 2016 forpaktes gården av Bodin samvirke som leier gårdsbygningen, noen verksteder og jordene av Nordland fylkeskommune. Bodin SA har som mål på sikt å drive gården økologisk, brorparten av jordene dyrkes økologisk pr. 2015.

Historie[rediger | rediger kilde]

Gårdsanlegget ble en del av Rønvik Sindsygeasyl, som ble åpnet i 1902. Fra 1902-1984 benyttet pasienter ved Nordlandssykehuset, avdeling psykiatri (opprinnelig Nordland sinnssykeasyl) seg av gårdsområdene til arbeidsoppgaver, som viste seg å være effektive som en del av terapien.

I senere tid ble sykehusvesenet drevet i fylkeskommunal regi, dermed er det per dags dato Nordland fylkeskommune som eier Bodin Gård.

En del av jordene har blitt forsket på av Bioforsk i tiden 1984-2010. De drev med fôr-relatert forskning og feltforsøk, som førte til at enkelte deler av jordene nå er godkjent til økologisk dyrkning av grovforet til dyrene.

2002/2003 var det et høyt ønske av Planteforsk om å utrede omåder av gården til økologisk melkeproduksjon, det har også vært omdiskutert i tidligere år om jordene skal brukes til økologisk melkeproduksjon eller ikke.

Ifølge Kulturavdelingen har gården høy verneverdi på grunn av at det ligger mye historie fra tiden pasienter ved Rønvik Sykehus benyttet seg av områdene. Til nå har minst 5 av de eldre bygningene i området blitt registrert i SEFRAK-registeret.[3]

Tilbud[rediger | rediger kilde]

Det er ingen direkte tilbud i forbindelse med gården, men noen av dens leietakere har enkelte aktiviteter:

Bodin 4H tilbyr åpen barnehage hver mandag, onsdag og fredag fra klokken 08:30 til 14:00. I helgene har gården kafé og aktiviteter.

Det er også mulig å leie lokaler til diverse festligheter, der man blant annet kan benytte seg av hest og vogn. Det er også mulig å være med I Bodin 4H-klubb som ble etablert av 4H fylkestyret I Nordland I 1998.[4][5]

Referanser[rediger | rediger kilde]