Råel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Råel
LandNorges flagg Norge
Kart
Råel
59°15′54″N 10°27′07″Ø
Tønsberg sett fra Råelåsen

Råel (lokal uttale: rå-ål, opprinnelig Rauðhella[1]) er et boligområde og en grunnkrets i Tønsberg kommune. Råel ligger i Søndre Slagen, ca. 3 km øst for Tønsberg sentrum. Det skilles mellom Øvre Råel som ligger langs Narverødveien og Nedre Råel langs Husvikveien.

På Øvre Råel ligger Søndre Slagen kirke. Den kommunale Råelåsen barnehage åpnet i 2006, og den private Betania barnehage flyttet til Råel i 2002. I de tidligere fabrikklokalene til SABA (senere SCA Hygiene Products) er det nå en rekke mindre bedrifter som holder til. Hovedbygningen, som da fungerte som lager, brant ned til grunnen i 2015. Det er også en rørleggerbedrift og dagligvarehandel på Øvre Råel.

På Nedre Råel ligger Regnbuen barnehage for barn 1 til 5 år. Elihu kristne grunnskole er en privat barne- og ungdomsskole som holder til på Nedre Råel. Råel skole ble nedlagt 1925 og det har siden ikke vært kommunal skole på Råel. Flesteparten av elevene herfra hører til Husvik skole, mens noen går på Presterød skole. Nærmeste ungdomsskole er Presterød ungdomsskole.

Gårdene Øvre og Nedre Råel er nevnt i skriftlige kilder fra 1300-tallet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]