Hopp til innhold

Quseir Amra

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Quseir Amra
   UNESCOs verdensarv   
Qasr Amra, sett fra sør (bakfra)
LandJordans flagg Jordan
StedQasr Amra
Innskrevet1985
Kriterium I, III, IV
Se ogsåVerdensarvsteder i Asia
ReferanseUNESCO nr. 327
Quseir Amra ligger i Jordan
Quseir Amra
Quseir Amra (Jordan)

Quseir Amra (arabisk: قصر عمرة, Qaṣr ‘Amrah), også transkribert som Qasr Amra eller Qusayr Amra, er den best kjente ørkenfestningen, i det østlige Jordan. Det ble bygd tidlig på 700-tallet, en gang mellom 723 og 743, av Walid Ibn Yazid, den framtidige umajjadekalifen Al-Walīd II, da hans dominans av regionen var voksende på denne tiden. Det er betraktet som en av de viktigste eksemplene på islamsk arkitektur. Oppdagelsen av en inskripsjon under restaureringsarbeid i 2012 har gitt muligheten for mer nøyaktig datering av strukturen.

Bygningen er faktisk levningen av et større kompleks som omfattet det faktiske festningen, hvor det bare fundamentet gjenstår. Hva som er igjen i dag er et lite landlig bokvarter, ment som en kongelig feriebolig, og uten noen militær funksjon. Det er mest kjent for freskoer som fortsatt finnes i taket på innsiden av bygningen. Det avbilder, blant annet, en gruppe herskere, jakt, nakne kvinner, og over badekammeret, en nøyaktig representasjon av dyrekretsen. Gruppen av herskere kalles de seks konger som står i to rader av tre.[1][2] Fire av de seks har inskripsjoner på arabisk og gresk som blant annet identifiserer den vestgotiske Roderik av Hispania. En annen er Negus, konge av det etiopiske kongeriket Aksum.[3] Maleriet er nå hardt skadet og antatt malt mellom 710 og 750. Samlet sett har dette ført til at UNESCO har erklært det som en del av verdensarven i 1985, som ett av fem verdensarvsteder i Jordan.[4] Statusen som verdensarv og dets lokalisering langs Jordans viktige østvestlige motorvei og at det ligger relativt nært hovedstaden Amman, har gjort stedet til et attraktivt turistmål.

Historie[rediger | rediger kilde]

Palasset ble bygd under Umayyadene, trolig under kalifen Walid I i begynnelsen av 700-tallet (sannsynligvis mellom 711 og 715). Den forlatte bygningen ble gjenoppdaget av den østerriksk-ungarske Alois Musil i 1898.

Palasset utgjør et av de viktigste eksemplene på tidlig islamsk kunst og arkitektur.

Bygningen[rediger | rediger kilde]

Palasset består av en sentral hall, noen siderom, et badehuskompleks med et vannsystem. Veggene er utsmykket med fresker som forestiller jaktscener, badescener, håndverk, nakne kvinner samt erotiske scener.

Gjenoppdagelse[rediger | rediger kilde]

De forlatte restene ble gjenoppdaget at den tsjekkisk-østerrikske prest og orientalisten Alois Musil i 1898, og stedet ble kjent ved hans publikasjoner, med tegninger av de storslagne freskene.


Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Fowden, Garth (20. september 2004): Qusayr 'Amra: Art and the Umayyad Elite in Late Antique Syria, University of California Press. ISBN 978-0-520-92960-9, s. 198.
  2. ^ Drayson, Elizabeth (2006): «Ways of Seeing: The First Medieval Islamic and Christian Depictions of Roderick, Last Visigothic King of Spain», Al-Masaq. 18 (2), s. 115–128. doi:10.1080/09503110600863443. ISSN 0950-3110. 117, s. 117
  3. ^ Williams, Betsy (12. april 2012): «Qusayr 'Amra», The Metropolitan Museum of Art.
  4. ^ «21 World Heritage Sites you have probably never heard of», Daily Telegraph.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]