Hopp til innhold

Quebrada de Humahuaca

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Quebrada de Humahuaca
   UNESCOs verdensarv   
Quebrada de Humahuaca.
LandArgentinas flagg Argentina
StedJujuy
Innskrevet2004
Kriterium KULTUR
Se ogsåVerdensarvsteder i Argentina
ReferanseUNESCO nr. 1116

Quebrada de Humahuaca er en fjelldal som ligger i provinsen Jujuy, nordvest i Argentina og ca. 1649 km nord for hovedstaden Buenos Aires. Den er ca. 155 km lang, og er avgrenset av Altiplano i vest og nord, av Andes-fjellene i øst, og av de varme slettene Valles Templados i sør.

Maimará i foten av Quebrada.
Tilcara.
Hornocal.

Navnet Quebrada (bokstavelig oversatt: «brutt») kan oversettes som en dyp dal eller kløft. Den har også fått navnet sitt fra Humahuaca, en liten by med 11 000 innbyggere i fjelldalen. Elven Río Grande, som er tørr om vinteren, renner gjennom Quebrada på sommeren.

Regionen har alltid vært et knutepunkt for økonomisk, sosial og kulturell kommunikasjon. Den ble befolket for over 10 000 år siden av de første jegere og samlere, noe som er dokumentert av betydelig forhistoriske historier. Stedet var en viktig handelsvei for Inka-riket i det 15. århundre, da det var en viktig kobling mellom visekongedømmet Río de la Plata og visekongedømmet i Peru. Stedet var også viktig i den argentinske uavhengighetskampen, med flere slag og kamper.

Quebrada de Humahuaca ble lagt til på UNESCOs verdensarvliste den 2. juli 2003.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


23°11′59″S 65°20′56″V