Mayon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mayon
Fra Mayons utbrudd i 1984, tatt 24. september.
Høyde 2.462 m moh.
Primærfaktor 2 447 meter
LandFilippinenes flagg Filippinene
Regionprovinsen Albay i landsdelen BicolLuzon
Vulkantypestratovulkan (sammensatt vulkan)
Siste utbruddjuli 2006
KarttekstFilippinenes viktigste vulkaner.
Posisjonskart
Mayon ligger i Filippinene
Mayon
Mayon
Mayon (Filippinene)
Kart
Mayon
13°15′24″N 123°41′06″Ø

Filippinenes viktigste vulkaner.

Mayon er en 2 462 meter høy aktiv vulkanFilippinene. Den ligger sentralt i provinsen Albay i landsdelen BicolLuzon. Den har en nesten fullkomment symmetrisk konisk form, og anses av mange filippinere som deres motstykke til vulkanen Fuji i Japan, om ikke vakrere. Mayon klassifiseres av vulkanologer som en stratovulkan (sammensatt vulkan). Dens symmetriske koniske form er blitt til ved retningsalternerende pyroklastiske strømmer og strømmer av lava.

Byer i nærheten[rediger | rediger kilde]

Noen få km sør for den vulkanen ligger provinsens hovedstad Legazpi City. I alt ligger åtte by- og landkommuner møtes i et felles grensepunkt på toppen av vulkanen: Legaspi City, Ligao City, Tabaco City, Camalig, Daraga, Guinobatan, Malilipot og Santo Domingo. Dette er det eneste stedet i verden der åtte politiske enheter møtes i et felles grensepunkt. Om lag 50 000 mennesker bor i en åtte kilometers radius rundt vulkanen.

Utbrudd[rediger | rediger kilde]

Mayon har hatt 47 utbrudd i nedtegnet historie, og er dermed Filippinenes mest aktive vulkan. I august 2006 ble det forventet et større utbrudd etter at det den 7. august var fem eksplosjoner i den i løpet av 40 minutter. Det kom en fontene av lava fra krateret. Vulkanen hadde hatt unormal aktivitet siden februar samme år, men startet først å spy ut mørk røyk og aske i midten av juli.

De første nedtegnede utbrudd var i 1616, og det siste (før 2006) var i juni 2001 da en beskjeden lavastrøm kom. Det mest destruktive utbruddet fant sted 1. februar 1814, da byen Cagsawa ble ødelagt og 1.200 mennesker omkom. I dag står kun sognekirkens klokketårn igjen.

I 1984 var det et utbrudd hvor ingen omkom, takket være evakuering av mer enn 73 000 mennesker etter anbefaling fra Det filippinske institutt for vulkanologi og seismologi.

Under et utbrudd i 1993 omkom 79 mennesker. Utbruddet hadde kommet brått på; ved et tidligere større utbrudd ni år tidligere var det ingen dødsofre, takket være en storstilt evakuering.

I desember 2009 ble rundt 50 000 av beboerne i nærheten av vulkanen evakuert da det begynte å strømme lava ut av vulkanen, og buldrelyder kunne høres 15 km unna.

Filippinsk folklore om vulkanen[rediger | rediger kilde]

En filippinsk legende i to versjoner forteller om en vakker prinsesse som hadde en onkel ved navn Magayon. Han var så eiekjær at han ble rasende på enhver ung mann som ville gjøre kur til niesen. En en dag lyktes det en ung og kraftfull kriger å klatre inn vinduet i slottet, og fikk prinsessen til å stikke av med ham.

Men Magayon fant snart ut hva som var i ferd med å skje, og fulgte etter. Paret anropte gudene, og de begravde mannen med et enormt jordras. Men Magayons raseri lever ennå, og av og til bryter det gjennom med styrke og spyr ut sin ødeleggende kraft.

En variant av legenden vil at det i virkeligheten var prinsessen som het Magayon, og at hun aldri fikk sin unge mann. Hun døde og ble begravet, og etterhvert oppstod fjellet over graven, og det ble oppkalt etter henne (navnet ble senere forkortet). Når vulkanen har utbrudd, er det prinsessens sorg og raseri som kommer til uttrykk.

Aktive vulkaner på Filippinene[rediger | rediger kilde]

Mayon er en av de 22 aktive vulkaner på Filippinene: Babuyan Claro, Banahaw, Bulusan, Mount Biliran, Bud Dajo, Cagua, Camiguin de Babuyanes, Didicas, Hibok-Hibok, Iraya, Mount Iriga, Mount Kanlaon, Leonard Kniaseff, Makaturing, Matutum, Mayon, Musuan, Mount Parker, Pinatubo, Ragang, Smith Volcano, Taal.

Bilder[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Global Volcanism Network, 1993, Summary of recent volcanic activity: Bulletin of Volcanology, v. 55, no. 4, s. 301.
  • McClelland, L., Simkin, T., Summers, M., Nielsen, E., and Stein, T.C., 1989, Global Volcanism 1975-1985, Prentice Hall, Englewood Cliffs, New Jersey, 655 s.
  • Moore, J.G., and Melson, W.G., 1969, Nuee ardentes of the 1968 eruption of Mayon volcano, Philippines: Bulletin of Volcanology, v. 33, s. 600-620.
  • Newhall, C.G., 1979, Temporal variations in the lavas of Mayon volcano, Philippines: Journal of Volcanology and Geothermal Research, v. 5, s. 61-84.
  • Simkin, T., and Siebert, L., 1994, Volcanoes of the World: Geoscience Press, Tucson, AZ, 349 s.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]