Pusur

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Pusur eller Garfield er en tegneserie av Jim Davis. Serien er en humoristisk avisserie som utgis som dagsstriper og søndagssider.

Jim Davis (født 1945) startet serien om denne feite, late, selvgode og selvopptatte katten 19. juni 1978, og hans offisielle fødselsdag har – i tråd med kattens selvgode og selvsentrerte personlighet – blitt feiret i serien hvert år. På originalspråket ble Garfield oppkalt etter Jims bestefar James Garfield Davis. De viktigste bifigurene er den nerdete taperen av en eier Jon (til å begynne med en tegneserietegner) og den dumme, men godhjertede hunden Jølle (opprinnelig eid av Jons romkamerat Lyman, som forsvant ut av serien i 1983). Av andre figurer er Jons familie på gården, Garfields potensielle kjæreste Arlene, kosebamsen Teddy, den oversøte kattungen Nermal, postmannen som Garfield terroriserer og veterinæren Liz Wilson, som Jon var på knærne etter helt siden han møtte henne første gang i 1979. Etter mange års desperat beiling fra Jon ble for øvrig Liz endelig kjæresten hans den 28. juni 2006, som passende nok også er Jons bursdag.

I dag står Garfield i Guinness rekordbok som verdens mest brukte avistegneserie (2 570 aviser daglig), den har også hatt mange andre utgivelser rundt om i verden, også her til lands: 18 avlange bøker i hefteform 1982-1991 (basert på et bokformat Jim Davis selv valgte for å samle serien i USA), spesialhefter i samme format basert på TV-spesialer, eget serieblad i Norge 19842004, julehefte siden 1984 (med unntak av en manglende utgivelse i 1988), diverse større bøker både i heftet og innbundet form gjennom 80-tallet, skoledagbok siden 1989 og tre seriealbum på begynnelsen av 90-tallet. I dag utkommer den imidlertid kun som julehefte og skoledagbok i Norge (utenom noen aviser), mens salgene av bøker og spesialutgivelser ennå er store i mange andre deler av verden, ikke minst i hjemlandet USA.

Seriens suksess kommer nok i stor grad av at den gjør narr av dårlige menneskelige egenskaper uten å moralisere. Opphavsmannen Jim Davis mener at Garfield sier og gjør det vi gjerne skulle sagt og gjort hvis vi kunne kommet unna med det.

Et av de mest ikoniske Garfield-sitatene (på amerikansk) er denne berømte livsbetraktelsen: «Big fat hairy deal».

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

tegneseriestubbDenne tegneserierelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.