Pusur

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Pusur
Orig. Garfield
Publisert avErnst G. Mortensens forlag (pocketbøker), Semic (tegneseriehefte 1984-1988), Egmont (tegneseriehefte 1995-2004)
Skaper(e)Jim Davis
Personalia
NasjonalitetAmerikansk
HårfargeOransje
ØyenfargeSvart

Pusur (engelsk: Garfield) er en tegneseriefigur skapt av Jim Davis. Serien er en humoristisk avisserie som utgis som dagsstriper og søndagssider.

Davis startet serien om den feite, late, selvgode og selvopptatte katten 19. juni 1978. På originalspråket ble Garfield oppkalt etter Jims bestefar James Garfield Davis. De viktigste bifigurene er den nerdete eieren Jon (til å begynne med en tegneserietegner) og den dumme, men godhjertede hunden Jølle (opprinnelig eid av Jons romkamerat Lyman, som forsvant ut av serien i 1983). Av andre figurer er Jons familie på gården, Garfields potensielle kjæreste Arlene, kosebamsen Teddy, kattungen Nermal, postmannen som Garfield terroriserer og veterinæren Liz Wilson, som Jon var forelsket i helt siden han møtte henne første gang i 1979. Etter mange års beiling fra Jon ble Liz kjæresten hans den 28. juni 2006, Jons bursdag.

Den originale logoen til de engelskspråklige Pusur-utgivelsene.

I dag[når?] står Garfield i Guinness rekordbok som verdens mest brukte avistegneserie (2 570 aviser daglig), den har i tillegg hatt mange andre utgivelser rundt om i verden, også i Norge, hvor det er utgitt 18 avlange bøker i hefteform 1982-1991 (basert på et bokformat Jim Davis selv valgte for å samle serien i USA), spesialhefter i samme format basert på TV-spesialer, eget serieblad i Norge 19842004, julehefte siden 1984 (med unntak av manglende utgivelser i 1988 og 2020), diverse større bøker både i heftet og innbundet form gjennom 80-tallet, skoledagbok fra 1984 og tre seriealbum på begynnelsen av 90-tallet. I dag utkommer den kun som julehefte i Norge, utenom publisering i noen aviser, mens salgene av bøker og spesialutgivelser ennå er store i mange andre deler av verden, ikke minst i hjemlandet USA.

Pusur har også blitt adaptert til TV og film, samt alskens merchandise.

Opphavsmannen Jim Davis mener at Garfield sier og gjør det vi gjerne skulle sagt og gjort hvis vi kunne kommet unna med det.

Filmer[rediger | rediger kilde]

Pusur[rediger | rediger kilde]

(engelsk: Garfield: The Movie) Live action film fra 2004, se her for mer info.

Pusur 2[rediger | rediger kilde]

(engelsk: Garfield: A tale of two kitties) -live action film fra 2006, se her for mer info.

Pusur i Levende live[rediger | rediger kilde]

(engelsk: Garfield gets real) Film fra 2007.

TV serier[rediger | rediger kilde]

Pusur og vennene hans[rediger | rediger kilde]

(engelsk: Garfield and friends) TV-serie fra 1988-1994, se her for mer info.

Pusur[rediger | rediger kilde]

(engelsk: The Garfield Show) TV-serie fra 2009-2016, se her for mer info.

Spesialer[rediger | rediger kilde]

Spill[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Comiclogo.pngDenne tegneserierelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.