Pustegränd

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Pustegränd
Pustegränd mot Riddarfjärden, mars 2008
Basisdata
LandSverige
KommuneStockholm kommune

Kart
Pustegränd
59°19′14″N 18°04′02″Ø

Pustegränd er et smugSödermalm i Stockholm. Pustegränd leder fra Söder Mälarstrand opp til Hornsgatspuckeln ved Hornsgatan og er ca. 130 meter lang. Den siste biten opp til består av trapper.

Pustegränd fikk sitt navn i 1946, tidligere het den Ragvaldsgatan eller Ragwalds Backe. Den eldte kjente betegnelsen er Ragwaldzgatun fra 1670. Sannsynligvis var det Ragvald Larsson som i 1635 var såkalt rotemästare for brannvakten i området, som gav gaten sitt navn. Men allerede i 1967 forekom også navnet Pwste gränden, og navnet er av samme karakter som to tidligere navn på Brännkyrkagatan,, Besvärsgatan og Besvärsbacken.

Etter midten av 1800-tallet forsvant navnet Pustegränd igjen til fordel for Ragvaldsgatan som fremdeles finnes igjen sør for Sankt Paulsgatan. Trappene som fører ned mot Riddarfjärden het den gang Ragvaldstrappor eller Ragvaldstrapporna, og nede ved vannet fantes det i 1733 på Petrus Tillæus' kart en stor brygge som gikk rett ut i vannet. På begynnelsen av 1800-tallet ble dette området kalt Ragvalds bro, og navnet var i bruk inn på 1930-tallet, til tross for at bryggen hadde forsvunnet for lenge siden.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Stockhollms gatunavn, 1986

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]