Pusnes Mekaniske Verksted
Fletting: Det er foreslått at denne siden blir flettet med Aker Pusnes. |
Pusnes Mekaniske Verksted var et norsk industriverksted som holdt til på Tromøy ved Arendal. Bedriften ble etablert i 1875 under navnet Pusnæs Støberi og Mekaniske Værksted.
Oppstart
[rediger | rediger kilde]Det ble drevet med skipsbygging ved Pusnesgaard på Tromøy fra midten av 1750-årene. I 1872 kjøpte Gunder Berthelsen og Arve Arvesen Pusnesgård og startet skipsbyggeri basert på tømmer fra egen skog. Tre år senere ble Pusnes Mekaniske Verksted grunnlagt (1875). Virksomheten reparerte og bygde skip, i tillegg til å produsere ovner og andre støpegodsartikler. I 1891 begynte bedriften å produsere skipsvinsjer.
Ovnstøperi
[rediger | rediger kilde]I 1885 ble et mindre ovnsstøperi oppført på Pusnes. Produksjonen kom etter hvert også til å omfatte støpegods, maskiner og hengebroer. I 1904 ble Pusnes Mekaniske Verksted herjet av en alvorlig brann. Alle modeller til ovner og annet støpegods gikk tapt, og det ble slutt med fabrikasjon av den kjente Pusnesovnen.
Skipsbygging
[rediger | rediger kilde]Det ble bygget flere skip ved Pusnes. Fra 1909 til 1961 forlot 101 skip stabelen. Et av de siste skipene som ble bygd var danskebåten "MS Skagen" i 1958.[1]
Vinsjer og dekksmaskineri
[rediger | rediger kilde]Fra 1891 produserte bedriften dekksmaskineri, og ble raskt landets største spesialfabrikk for dampdrevet dekksmaskineri. En av Pusnesvinjen, vinsjen med produksjonsnummer 1135 ble produsert i 1910 for Roald Amundsen berømte skute "Fram", som deltok i ekspedisjonen til Syd-Polen i 1911. Ankervinsjen ble senere overført fra ”Fram” til Amundsens nye polarskute "Maud" for ekspedisjonen gjennom Nordøstpassasjen i 1918–22. Vinsjen er fortsatt ombord i vraket av ”Maud” i Cambridge Bay, Nunavut, Canada.[2] Sommeren 2012 besluttet Tandberg Eiendom gjennom prosjektet Maud Returns Home å heve skipet og frakte det tilbake til Vollen i Asker hvor "Maud" i si tid ble sjøsatt. Skipet ble hevet i 2016 og sommeren 2018 ankom dem Norge.
Eierskap
[rediger | rediger kilde]Familien Berthelsen hadde eierskap over Pusnes mekaniske verksted frem til 1960-tallet. Etter det var det flere eiere involvert. Pusnes mekaniske verksted gikk konkurs i 1978.
Ny virksomhet
[rediger | rediger kilde]Etter konkurs ble selskapet Pusnes Marine and Offshore Services etablert i 1979 som et datterselskap av Horten Verft. Etter ny konkurs ble verftet i 1989 overtatt av Skeiegruppen (det senere Maritime Group), som i 1996 inngikk som Maritime Pusnes i selskapet Aker Maritime i Aker-konsernet, fra 2002 en del av Aker Kværner, det senere Aker Solutions. I 2014 overtok selskapet MacGregor Pusnes. Eiendommen på Pusnes ble solgt og virksomheten flyttet til nye lokaler i Barbu i Arendal.
MacGregor Pusnes er i dag en bedrift i konsernet MacGregor og en av verdens største leverandører av dekksmaskineri, offshore forankringssystemer og laste- og lossesystemer for råolje. Gjennom datterselskapet MacGregor Porsgrunn leveres hydrauliske styremaskiner til skip.
Arkivet
[rediger | rediger kilde]Arkivet etter Pusnes Mekaniske Verksted og befinner seg i dag på KUBEN i Arendal. Arkivet omfatter også kopibøker, fotografier, korrespondanse, verfts- og ordremateriale, personforvaltning og regnskap, og dekker perioden fra 1882 til 1978. Det meste av materialet er fra 1900-tallet og fremover. Antakelig ble mye av det eldste materialet ødelagt i en brann i 1904.
Referanser
[rediger | rediger kilde]- ^ Da MS Skagen gikk av stabelen, Avtrykk.no, 25.06.2018
- ^ Pusnes vinsj no. 1135. Fra sydpol til nordpol, Avtrykk.no, 22.08.2018