Psykosyntese

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Psykosyntese er en retning innenfor transpersonlig psykologi som ble formulert og utviklet av den italienske psykiateren Roberto Assagioli (18881974). Karakteristisk for psykosyntesen er fokus på ikke kun det ubevisstes lavere, men også dets midtre og høyere dimensjoner, utvikling av en rikt differensiert vilje og forening av eksistensielle motsetninger i stadig mer omfattende synteser.

Assagioli utviklet tidlig en praktisk metodikk med teknikker for å arbeide med «delpersonligheter», dvs. tydeliggjøring av ens ulike personlige sider, for å komme nærmere og utvikle menneskets eksistensielle kjerne. Han brøt også ny mark ved å bruke indre fantasireiser eller guidede meditasjoner i utforskingen av det ubevisste. Framhevingen av viljens betydning og dens utvikling i kraft av sterk, dyktig, god og universell vilje, brøt sterkt med klassisk psykoanalyse og utgjorde grunnlaget for ett av Assagiolis hovedverk, The Act of Will. Hans andre hovedverk på engelsk er Psychosynthesis, samt den posthume Transpersonal Development.

Psykosyntese står for en udogmatisk åndelighet og understreker betydningen av egen øvelse og selvutvikling, ikke minst for terapeutens del. Psykosyntese regnes som en transpersonlig psykologi og har integrert grunnleggende trekk både fra psykoanalyse og eksistensiell og humanistisk psykologi.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]