Prosorrhyncha

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Prosorrhyncha
Boissea trivittata, en tege i familien Rhopalidae
Boissea trivittata, en tege i familien Rhopalidae
Vitenskapelig(e)
navn
:
Prosorrhyncha
Norsk(e) navn: Prosorrhyncha
Hører til: nebbmunner,
insekter,
leddyr
Antall arter: ? arter i Norge
? i Europa
? i verden
Habitat: på land, i og på ferskvann
Utbredelse: hele verden
Delgrupper:

Prosorrhyncha er en delgruppe av nebbmunner (Hemiptera). Gruppen består av de to delgruppene: Coleorrhyncha og den tradisjonelle underordenen Teger.

Tradisjonell inndeling[rediger | rediger kilde]

Tradisjonelt var (er) gruppen nebbmunner delt i to underordener: plantesugere (Homoptera) og teger (Heteroptera).

Nebbmunner (Hemiptera) tradisjonell inndeling
underorden Plantesugere (Homoptera)
underorden Teger (Heteroptera) 

Nyere inndeling[rediger | rediger kilde]

Nyere forskning og studier viser at denne måten å systematisk dele nebbmunnene opp i, gir en parafyletisk gruppe, siden teger stammer fra plantesugere. I nyere systematikk deles nebbmunner vanligvis i fire delgrupper. Den tidligere underordenen plantesugere (Homoptera) utgjør tre av delgruppene og tegene utgjør den fjerde delgruppen.

Flere plasserer delgruppen Coleorrhyncha som en egen gruppe. Gruppen Coleorrhyncha, består av en delgruppe, Peloridiomorpha, med bare en familie, Peloridiidae, med bare 30 arter på verdensbasis. Denne gruppen er ofte systematisk plassert som endel av plantesugere.

Nebbmunner (Hemiptera) 
gruppe Plantelus (Sternorrhyncha) – [tidligere plantesugere] 
gruppe Sikader (Auchenorrhyncha) – [tidligere plantesugere] 
gruppe Coleorrhyncha – [tidligere plantesugere] 
gruppe Teger (Heteroptera) 

Men det er uenigheter om inndelingen av nebbmunner. Det var Sorensen et al. (se kilde) som lanserte navnet i 1995, som en delgruppe av nebbmunnene. Her blir gruppen Coleorrhyncha plassert i en egen gruppe, Prosorrhyncha, som en søstergruppe til tegene.

Nebbmunner (Hemiptera) [Sorensen et al.]
gruppe Plantelus (Sternorrhyncha) 
gruppe Sikader (Auchenorrhyncha)
gruppe Prosorrhyncha – består av delgruppene Coleorrhyncha og teger.

Navnekonflikt[rediger | rediger kilde]

Det er også en diskusjon om navnet Prosorrhyncha er et riktig (gyldig) navn å bruke på en slik gruppe. Grunnen er at i 1969 lanserte Schlee navnet Heteropteroidea [kilde: Zrzavy 1992], og vanligvis er det en regel om at det eldste navnet skal være det gyldige. Men, de internasjonale reglene for navngivning (nomeklatur) gjelder ikke for så høye taksonom som på dette nivået.

Så her er et yngre navn valgt, også for å unngå eventuell misforståeler, da endingen i Heteroptroidea (..oidea) er en ending som vanligvis er brukt på nivået overfamilie. Dersom Heteropteroidea ble brukt ville det kunn føre til at gruppen feilaktig ble oppfattet å være en overfamilie, når den i realiteten er navnet på en gruppe på et høyere nivå.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Schlee D. 1969. Morphologie und symbiose; ihre Beweiskraft fur die Verwandtschaftsbeziehungen der Coleorrhyncha (Insecta, Hemiptera). Stuttgart Beitr. zur Naturk. Nr. 210: side 1-27
  • Sorensen J.T., Campbell B.C., Gill R.J., Steffen-Campbell J.D., 1995. Non-monophyly of Auchenorrhyncha ("Homoptera"), based upon 18S rDNA phylogeny: eco-evolutionary and cladistic implications with pre-Heteropteroidea Hemiptera (s.l.) and a proposal for new monophyletic suborders. Pan-Pacific Entomologist, 71 (1): side 31-60
  • Zrzavy J. 1992. Evolution of antennae and historical ecology of the hemipteran insects (Paraneoptera). Acta Entomol. Bohemoslov., 89 (2): side 77-86

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]