Prosjektsikring

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Prosjektsikring eller programsikring er en disiplin med formål å føre uavhengig og objektivt tilsyn med den fremtidige ytelsen til store prosjekter, til nytte for de som er ansvarlige for sanksjonering, finansiering eller forsikring av slike prosjekter eller programmer. Disiplinen har dukket opp som et svar på tilbakevendende problemer i store prosjekter og grunnet behovet for å skape tillit for interessenter i prosjekter med avansert teknologi, store kostnader eller høy risiko.

Prosjektsikring står i kontrast til relaterte disipliner som prosjektledelse, prosjekt-benchmarking, verdisikring, evaluering ved faseoverganger eller risikovurdering. Prosjektsikring er særlig godt egnet for prosjekter med et stort økonomisk beslutningspunkt hvorpå alle revisjoner blir svært dyre.

Begrepet har utvidet seg gjennom bruk til en mer komplett løsning, og det har blitt anerkjent at den opprinnelige tilnærmingen med revisjoner med harde disipliner (metoder, verktøy, prosesser) og myke ferdigheter (lederskap, personalledelse) har måttet utvides til å inkludere elementer som kontekst, innhold og kompleksitet i det aktuelle prosjekt og dets miljø, med passende nivåer av granularitet og presisjon, for å kunne identifisere kritiske suksessfaktorer og barrierer for suksess.

Bruk[rediger | rediger kilde]

Prosjekt- eller programsikring bruker teknisk, strategisk og kontraktsmessig kompetanse for å revidere prosjektplaner og personell og utvikle en prognose av sannsynlige tekniske, økonomiske og sikkerhetsmessige resultater og kritiske suksessfaktorer. Personer som jobber med prosjektsikring jobber ofte for rapporterer til et styre i private eller offentlig eide selskaper, statlige organer, bankkonsern (utviklings-, investerings- eller kommersielle banker), forsikringsselskaper, eller andre enheter som er ansvarlige for prosjektinvesteringer som ofte overstiger 10 milliarder kroner.

Oxford sin 8-trinns prosedyre[rediger | rediger kilde]

I 2013 skisserte University of Oxford sitt senter for programstyring en 8-trinns prosedyre for sikring.[1] Hovedtrekkene i denne tilnærmingen til prosjektsikring er at man sammen med ekspert fra en uavhengig organisasjon (som har kompetanse innen benchmarking og prosjektgjennomføring) tar en kritisk gjennomgang av prosjektplanen og personellet.

PRINCE2[rediger | rediger kilde]

Prosjektsikring er også en del av den anerkjente prosjektledelses-metodikken PRINCE2 i et forsøk på å møte prosjektorganiserings behov for å monitorere alle aspekter av prosjektets ytelse og produkter, uavhengig fra prosjektlederen.

Ansvaret for prosjektsikring tildeles derfor prosjektstyret (hvor prosjektlederen ikke er med) som skal sikre at prosjektet utføres på riktig måte. Medlemmene i prosjektstyret har ofte spesifikke fokusområder,[2] eksempelvis at prosjekteieren tar seg av forretningssikring, seniorbrukere tar brukersikring, og seniorleverandører tar leverandørsikring.[3]

I henhold til britiske Office of Government Commerce har prosjektsikring bidratt til å håndtere risiko og forbedre leveringssikkerheten. Prosjektsikring har støttet vellykket levering til senior ansvarlige eiere (SRO) og andre som er ansvarlige for vellykket leveranse, samtidig det skapt tillit for finansiører og andre interessenter om at prosjektet kunne bli levert til avtalt tid, budsjett og kvalitet. Dette ble kalt prosjektsikrings-funksjonen (the Project Assurance Function). Britiske myndigheter har også satt opp en organisasjon for prosjektsikring kalt Major Projects Authority som samarbeider med HM Treasury for å øke britiske myndigheters kapabiliteter innen prosjektsikring og for å levere tjenester innen prosjektsikring for statsstøttede prosjekter med høy risiko.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Bent Flyvbjerg, 2013, "Quality Control and Due Diligence in Project Management: Getting Decisions Right by Taking the Outside View", International Journal of Project Management, vol. 31, no. 5, pp. 760-77
  2. ^ «Roller og ansvar i PRINCE2®». Metier OEC PRINCE2®. Besøkt 17. november 2021. 
  3. ^ «Prosjektsikring». PRINCE2 wiki. Besøkt 17. november 2021.