Proporsjonalventil

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Snittegning av en proporsjonal sikkerhetsventil

En proporsjonalventil er en ventil som avhenger av lovene om fluidtrykk for å fordele innputtkrefter til en eller flere utputtlinjer. En proporsjonalventil kan øke eller redusere krefter for hvert utputt, avhengig av tverrsnittarealet til de gitte utputtlinjene.

Regneeksempel[rediger | rediger kilde]

Et enkelt eksempel kan være et inngangsrør med tverrsnittsareal A som går inn i et kammer. Anta videre at det går to rør ut av kammeret, hvorav ett med tverrsnittsareal 3A og det andre med areal A/2. Dersom en kraft F påføres væsken i inngangsrøret, vil trykket i inngangsrøret være F/A. Ved hjelp av trykklover finner man at hvert utgangsrør vil se det samme trykket. Dette betyr at utgangsrøret med areal 3A vil gi en kraft på 3F, og utgangsrøret med areal A2 vil gi en kraft av F/2. Dermed, om man benytter en kraft på 10 newton på inngangen vil man få en 30 N kraft på utgangen med stort areal og 5 N på utgangen med lite areal.

Eksempler på bruk[rediger | rediger kilde]

Proporsjonalventiler brukes ofte i biler for å redusere bremsevæsketrykk på bakbremsene, og på denne måten endre bremsebalansen. I biler med skivebremser fremme og trommelbremser bak er det særlig behov for mer trykk til skivebremsene foran. Proporsjonalventilen forhindrer at bakbremsene går i inngrep før frontbremsene under hurtige nedbremsinger.[1]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ White, Harvey (2009). How to keep your muscle car alive. St. Paul, Minn. ISBN 978-1-61673-094-9. OCLC 1199991455. 
  • Fundamentals of Automotive Technology: Principles and Practice. Jones & Bartlett Publishers, 1 aug 2013, s. 1013